С падането на нощта центърът на Краков, старата кралска столица на Полша, се превръща в място за ергенски партита, включващи много пияни туристи, безкрайни обиколки по баровете и луди партита, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

В града, перла на готическата и ренесансова архитектура, местните жители се оплакват от непрестанния поток от пияни туристи, които "крещят", "повръщат", "бият се" и не спазват закона зa нивото на нощния шум.

Уморени от тези безредици, жителите на Краков предприеха съдебни действия срещу кметството, обвинявайки го, че не е успяло да уреди проблемите с шума и прекомерното пиянство.

"Неспазването на закона се превърна в символ на туризма в Краков", заяви пред АФП адвокатът Ришар Ридигер, който е в основата на инициативата, подкрепена от десетки жители.

Туристите, идващи от четирите краища на света, се държат като "Тарзан в джунглата, без да бъдат обезпокоявани от никого", каза той.

Краков, който има около 800 000 жители, е приел 9,4 милиона туристи през 2023 г., според официалните данни. Градът обаче се сблъсква с проблема с необузданите туристи от дълги години.

През 2023 г. полицията се е намесила 6800 пъти в идеалния център на града, често заради употреба на алкохол и унищожаване на обществено имущество, според говорителя на общинската охрана Марек Аниол.

И докато проблемът с обществените безредици изглежда ендемичен в целия исторически център на Краков, то местните жители посочват улица "Шевска" като негов епицентър.

"Всеки ден до шест сутринта улица "Шевска" се превръща в място за шумни събирания", твърдят жителите в жалбата си.

Ян, нает от клуб за привличане на клиенти на тази улица, определя "Шевска" като място "в сърцето на мрака".

"Градът трябва да се намеси", каза пред АФП 23-годишният мъж, който споменава безредиците, но също и конкуренцията между местните клубове, която понякога прераства в битки на улицата.

Един от колегите му дори "се е озовал в спешното отделение", след като бил "пребит" от няколко мъже, защото довел много клиенти в клуба.

Но дори извън центъра на града нощната треска създава проблеми на жителите.

"Не можем да се разхождаме спокойно вечер или през нощта", обяснява Вероника, 25-годишна лекарка, която смята, че нормалният живот в града е засегнат.

Краков все пак предприе някои мерки, за да се опита да разреши проблемите.

Новият кмет Александър Мишалски обяви тази седмица номинацията на общински съветник, който да отговаря за случващото се през нощта.

Преди година градът бе първия в Полша, който забрани продажбата на алкохол от полунощ до 05:30 часа сутринта. Това решение бе подкрепено от над половината от жителите.

Според полицията след първите шест месеца на прилагане на тази мярка случаите, в които е трябвало да се намеси, са намалели наполовина и по-малко хора в нетрезво състояние са попаднали в изтрезвителите.

От три години Краков призовава за "Градски помощници" - доброволци, ангажирани да предоставят информация на туристите през нощта и да се обаждат на полицията, ако е необходимо.

Общината вече стартира редица кампании, целящи да насърчат посетителите да спазват правилата и да намалят нарушенията на обществения ред.

"Разбира се, че имаме нужда от туристи, но е необходимо подходящо законодателство, за да задържим туристите, но без шума, безпорядъка и мръсотията", казва Ян.

Това, което започна като операция за опазване на обществения ред през 2021 г., прерасна впоследствие в кампания, насочена срещу британските туристи, известни със свръхалкохолните си ергенски пътувания до Краков.

Докато първите плакати, поставени в града, учтиво приканваха жителите и туристите да се уважават взаимно и да "пазят личните си вещи", то последната кампания е много по-директна.

"Вие сте в града на полските крале, това заслужава уважение", пише на плакатите.

Според Ридигер "тези действия вървят в правилна посока", но са в напълно "ембрионален стадий" по отношение на разрешаването на проблемите.

"През годините политиката в областта на туризма се изразяваше в "идвайте, идвайте, идвайте", но не са поставени ясни граници за това, което е разрешено и това, което не е", подчертава той.