Турция е производител на най-различни стоки, но има един продукт, който отговаря за създаването на сладки продукти по цял свят - лешниците. Близо до Черно море, в планината Понтик, можем да открием античния град Гиресун, пише изданието BBC. Плажната ивица на града е изключително красива и привлича достатъчно туристи, но Гиресун е известен с нещо повече. Повече от 72% от всички лешници по света, идват от Турция. А около 60% от тях идват именно от Гиресун. Производството на лешниците е документирано още от времето на Антична Гърция и Херодот.

Първите следи за производство на лешници датира от V век преди Христа. Близо 1400 години по-късно, градът продължава да е един от най-големите износители на лешници. Преди лешниците да се превърнат в шоколад или друг класически десерт, те се отглеждат в турското градче. Често дори се връщат обратно в страната под формата на най-различни десерти от чужбина.

Цялата индустрия се ръководи от жени и според Саяри Сунгур - собственичка на една от най-големите компаниии за производство на лешници - жените са тези, които знаят как да отглеждат и събират своята продукция. Сунгур не само управлява своя собствена компания, но помага и на други жине да развиват свой бизнес. Единственият проблем, както повечето местни посочват, са климатичните промени и лошата реколта. Растенията са изложени на риск, а това скоро може да се превърне в един особен проблем за почитателите на сладкото.

Новите пестециди не са толкова ефикасни, но още по-голям проблем е, че високата влажност докарва повече проблеми и заболявания по растенията. Растенията, които дават лешници, обикновено се чувстват най-добре на сух климат. Използването на прекомерно много пестициди се отразява и върху почвата и мнозина се страхуват, че по този начин убиват микроорганизмите, които поддържат почвата много по-плодородна. Всички се стремят да запазят вековната традиция, но различните трусове и промяната в климата поставят под риск не само тяхната индустрия, но и възможността на човечеството да се радва на истински шоколад и най-различни други десерти.

И най-големият проблем, както посочва Сунгур е, че няма как да противодейства на климата. Промяната във времето вече се забелязва и отразява. Местните се надяват, че тази традиция ще продължи да съществува и вирее, но предвид последната най-гореща година, мнозина са скептични за добрата реколта. 

ИЗБРАНО