Суперскоростен влак ще свързва Анкара и Истанбул за 80 минути, съобщи министърът на транспорта и инфраструктурата Абдулкадир Уралоглу, представяйки нов проект, с който железопътната мрежа в Турция ще бъде поставена в крак с времето.

С новия проект за суперскоростен влак разстоянието от 344 километра между столицата Анкара и най-големия град в страната Истанбул ще бъде изминавано за час и 20 минути.

"Въпреки че сегашният високоскоростен влак между Истанбул и Анкара отговаря на днешните нужди, като свежда времето за пътуване до шест часа, в дългосрочен план ще са необходими различни транспортни алтернативи за връзката между двата най-населени града в страната", заяви Уралоглу в телевизионно интервю, за което съобщава "Хюриет дейли нюз".

Според министъра сегашният влак между Истанбул и Анкара "неминуемо ще се окаже недостатъчен след десетилетие", а с новия супербърз влак, който се предвижда да обслужва връзката между двата града, "страната ще премине на следващото технологично ниво".

Новият влак ще развива скорост от 350 км/ч., посочи министърът. По думите му проектът ще бъде завършен на хартия до 2028 г., а влакът ще бъде пуснат в експлоатация до 2035 г.

Уралоглу също така спомена, че в страната ще бъдат изградени и четири нови летища.