От плаващи "диаманти" до бродещи вулкани - през последните месеци се появиха множество еклектични и иновативни концепции за суперяхти, а последното изобретение на Lazzarini Design Studio не прави изключение. Задвижван от иновативна система с "подводни криле", 74-метровият кораб, известен като Plectrum, може да се издига над повърхността на водата и привидно да "лети" с висока скорост, пише CNN.

Според екипа на италианското студио дизайнът до голяма степен е вдъхновен от еднокорпусните плавателни съдове, използвани в Купата на Америка - едно от най-старите международни състезания за ветроходни яхти.

Снимка: Lazzarini Design Studio

Но вместо да бъде тласкан от вятъра като ветроходна яхта, този огромен блестящ оранжев плавателен съд ще се движи с три водородни двигателя, всеки от които може да достигне 5000 конски сили.

Създаването на подводно крило с такъв размер несъмнено би било изключително значимо постижение. Проектът засега е само блестяща концепция, но според конструкторите той може да бъде построен в рамките на две години на цена от около 87 милиона долара (80 милиона евро), ако се намери купувач. През 1964 г. корабостроенето вече е било способно да създаде такива плавателни съдове, се казва в изявлението на дизайнерите.

Системата може да се регулира в зависимост от "круизните нужди" в момента, като се разширява от ширина 15 метра, когато яхтата е на котва и фолиото е затворено, до 20 метра ширина, когато е отворено, докато яхтата плава с висока скорост.

Тази "различна конфигурация на суперяхтата" ще позволи "много по-бързо пътуване по море в сравнение с конвенционалните кораби с подобни размери", добавя екипът на Lazzarini.

 

Снимка: Lazzarini Design Studio

Изработена от смес от сухи композитни материали от въглеродни влакна, леката суперяхта е "проектирана да бъде най-бързата по рода си" и ще може да развива максимална скорост от 75 възела.

Що се отнася до удобствата на борда, яхтата ще бъде оборудвана с шест каюти за гости, апартамент за корабособственика, хеликоптерна площадка и плажен клуб с плувен басейн на четирите си нива.

Plectrum е последният от редица радикални проекти на суперяхти от Lazzarini. Миналата година студиото представи Sovrano - гигантска 169-метрова концепция за суперяхта с две хеликоптерни площадки и прибираща се палуба.

Междувременно испанското студио Rodriguez Design наскоро разкри Catalina - впечатляваща концепция за суперяхта с пет палуби и гигантско джакузи.

Снимка: Lazzarini Design Studio