Според него местността около храма "Свети Андрей Първозвани", която се е превърнала в айзмо не само за българските, но и за румънски и руски туристи и освещаването на тези места от Вселенския патриарх Вартоломей вчера ще доведат още повече последователи на поклонническия туризъм това лято, предаде Дарик.

За сезон 2009 светеите места, където Свети Андрей Първозвани е проповядвал христянството са били силно посещавани още преди пристигането на светите мощи на Свети Андрей и Свети Власий.
Йордан Динев е на мнение, че макар и особено трудна задача в региона може да бъде наложен т. нар. поклонническки туризъм като въпросните местна се включат и в маршрути.

Вартоломей Първи кацна на летището в Бургас в 9,20 часа във вторник с “Чесна С550” на братята предприемачи Динко и Йордан Диневи. Посрещнаха го премиерът Бойко Борисов, министър Божидар Димитров и кметът на Бургас Димитър Николов. И трима целунаха ръка на партриарха, предаде "24 часа". 

Гостът се разцелува с владиката Йоаникий, който представлява Светия синод. Йоаникий не трябва да му целува ръка, Вселенският патриарх е пръв между равни и не се явява високопоставен спрямо нашите владици, обясниха запознати с канона.

Вартоломей гостува за първи път в Сливенската епархия, но в България е бил няколко пъти. Конкретният повод за поканата от страна на братя Диневи е благославяне на новопостроения храм “Св. Власий”, за който патриархът им дари мощи на светеца. Визитата бе съчетана и с тържествената церемония по връчване на дипломите на 400 абсолвенти в Бургаския свободен университет. На церемонията бяха дипломати от Турция и Гърция, както и владиката на Александруполис Антимос.

Веднага след като посрещна патриарха на летището, Борисов го покани в колата си с обяснението, че бургаският кмет има рожден ден и иска да почерпи с кафе. Така вместо към випа на аеропорта, каквато беше първоначалната програма, гостите се отправиха към общината. Около 15 минути продължи разговорът в кметския кабинет.

Пожелавам ви много години със същата сила и ентусиазъм да водите народа на Бургас и да повишавате неговото благосъстояние. Молитвите на цялата църква винаги ще ви съпровождат и помагат. Нека Бог да благослови Бургас, казал Вартоломей на кмета.

След церемонията в университета патриархът посети и бургаския храм “Св. Богородица”.
По-късно в Свети Влас Вартоломей благослови издигнатия от братя Диневи храм “Св. Власий”. “Славата за добрите дела на братя Диневи вече стигна до Рим”, заяви Вселенският патриарх и подари на църквата ценна икона на Христос. “Свръхпотреблението води до зли дела, затова трябва да се стремим да бъдем по-аскетични, а ненаправлявани от егоистични подбуди, да уважаваме различията на другите, за да има мир в душите”, обобщи Вартоломей.
Той изрази надеждата на Вселенската патриаршия България да продължава да бъде фактор за стабилността на Балканите.