Известният алпийски курорт Курмайор, в италианската област Вале д"Аоста, беше напуснат от всичките си клиенти, след като остана без вода за няколко дни. Последните отпускари избягаха в неделя сутринта, след като до последно се опитваха да устоят на сухия режим. Без вода за душ, за пиене и дори за приготвяне на едно кафе обаче беше невъзможно да се остане дори в петзвездните хотели, съобщава "24 часа".

Курмайор, който се намира в подножието на връх Монблан, е едно от най-реномираните места за почивка в планината. Със своите 4807 м. Монте Бианко, както се нарича на италиански, е най-високият връх в Алпите, а и в Европа, затова го определят като Царя на Алпите. Едната му страна се намира в Италия, а другата - във Франция.

Свлачище във Вал Ферет, предизвикано от буря през изминалата седмица, нанесе силни щети на водопроводната система. Като резултат водата секна в много от местните общини. Така още в началото на уикенда всички хотели, ресторанти, барове и туристически структури в зоната останаха без капка вода. Туристите започнаха да се разотиват един по един, тъй като се оказа, че не могат дори да се измият. Водата в бутилки в супермаркетите беше тотално изчерпана.

Кметството предупреди, че за питейни и хранителни нужди всяка вода трябва да бъде дестилирана. Местни и туристи се наредиха с дамаджани и кофи на опашки пред античен каменен фонтан, намиращ се извън селището. Екип от експерти работи денонощно за поправянето на повредения водопровод, както увери кметът Роберто Рота, според когото съвсем скоро трябва да започне отново да функционира. Въпреки това много италианци и чужденци анулираха почивките си в курорта, а тези, които бяха в него, предпочетоха да зарежат всичко и да си тръгнат. Две от заведенията в селището можеха да предлагат единствено коктейла сприц в пластмасови чашки, но не и да приготвят вечеря за клиентите си.

"Свлачището беше природно бедствие, за късмет нямаше пострадали хора", каза пред в."Република" Алесандра Гарин, собственичка на един от най-луксозните хотели в зоната.