Китай ще работи със Световната здравна организация (СЗО), за да се справи с риска от нов ръст на случаите на заразяване, докато хората пътуват за празненства по случай китайската Нова година, предаде Ройтерс, като отбеляза, че мерките за справяне продължават да се възпрепятстват от липсата на данни.

Covid се разпространява неконтролируемо из Китай, след като през декември страната прекрати своята политика за "нулев ковид", но СЗО каза, че все още няма достатъчно информация от Китай, за да направи пълна оценка на опасностите.

Важен въпрос в работата с Китай е и как да се смекчат рисковете от пътуванията преди Китайската нова година, каза СЗО.

Преди пандемията празникът бе известен като най-голямото годишно движение на хора в света.

Абди Рахман Махамуд от СЗО каза, че организацията работи с китайските си колеги и че страната има няколко стратегии за пътуванията от високо- към нискорискови райони, както и за тестването и клиниките.

Той добави още, че за да има по-добри резултати, са нужни повече данни. СЗО каза още, че в Китай все още има занижено отчитане на смъртните случаи от Covid, въпреки че сега съобщава повече информация за избухването на пандемията.

"Има някои много важни пропуски, върху които работим с Китай, за да бъдат преодолени", каза техническият ръководител на мерките за справяне с вируса Мария ван Керхов.

Китай отхвърли международния скептицизъм към статистиката му като политически мотивирани опити да се скрият постиженията при борбата с вируса, допълва БТА.