50-те най-добри бара в света бяха обявени за поредна година. Дългоочакваните награди са едни от най-престижните във вселената на коктейлите и вината. И сред тазгодишните победители има за всекиго по нещо, независимо дали предпочитате уюта на спийкизи бар в Мексико сити или елегантния блясък и изисканите коктейли в "Четири сезона" в Хонконг.

Списъкът за 2023 г. включва 11 нови предложения - но първото място е само за един.

Най-добрият бар в света тази година е Sips в Барселона - невзрачен бар, но с иновативно коктейлно меню. Той се изкачи с две места, след като през 2022 г. зае трето място, детронирайки друг претендент от Барселона - Paradiso, който заема четвърто място.

Снимка: worlds50bestbars.com

Когато най-креативните умове в бранша се съберат, очаквайте зрелище. Точно това се случва, когато Симоне Капорале и Марк Алварес създават Sips през 2021 г. - едва две години по-късно той е обявен за най-добър бар в света и най-добър бар в Европа. Барът печели голямата награда заради пионерските техники, стоящи зад много от чудните творения.

Double Chicken Please в Ню Йорк, бар, създаден в микробус Volkswagen, заема втора позиция. Намиращ се в Долен Ийст Сайд, това място е шампион по "причудливи коктейли... и страхотна компания".

Третото място е за Handshake Speakeasy в Мексико сити, един от четирите бара в този вълнуващ метрополис, които попаднаха в топ 50. На четвърто място, разбира се, е Paradiso, а на пето - Connaught Bar в Лондон. Италия, САЩ и Обединеното кралство имат по пет участия в класацията.

Ето кои са 10-те най-добри бара в света през 2023 г:

Sips, Барселона, Испания

Double Chicken Please, Ню Йорк, САЩ

Handshake Speakeasy, Мексико Сити, Мексико

Paradiso, Барселона, Испания

Connaught Bar, Лондон, Великобритания

Little Red Door, Париж, Франция

Licorería Limantour, Мексико Сити, Мексико

Tayer + Elementary, Лондон, Обединеното кралство

Alquímico, Картахена, Колумбия

Himkok, Осло, Норвегия