Тайланд ще изкушава туристите не само с красивите си плажове, прочутите си острови и дивите си джунгли, но и с марихуана, поднесена под формата на ястия и козметика. 

Скоро чуждестранните туристи ще могат съвсем легално да си поръчат в Тайланд люта супа с марихуана, пържено месо с марихуана, както и десерти като бисквитки или сорбета с марихуана.

Тази линия е официално подкрепена от тайландските власти, като министрите на здравеопазването и на туризма обявиха, че ще се организират специални обучения на хора, които да използват марихуаната за тези цели. 

Тайланд беше една от първите азиатски страни, които легализираха използването на канабис за медицински цели през 2019 г. Впоследствие бяха олекотени разрешителните режими за използване на растението в текстилната промишленост, козметиката и кулинарията. 

С новите правила страната се надява да яхне вълната на интереса на чуждестранните туристи към растението и да създаде още едно средство за привличане на посетители след тежките загуби за икономиката на страната покрай ограниченията за пътуване заради Covid-19. По думите на здравния министър Анутин Чарнвиракул по-широката употреба на тази култура може да подсили тайландското земеделие и туристическата индустрия.

“След като държавата отново отвори границите си, ще има ново меню, което всеки ще трябва да опита,” казва в изявление министърът и допълва: “Програмата е направена така, че да “задоволи търсенето на пазара, да бъде законна, модерна, безопасна и полезна както за здравето, така и за икономиката.”

Пушенето на марихуана на територията на Тайланд остава забранено. Страната е известна със строгите си мерки срещу притежанието и употребата на канабис. Арестите на туристи, които пушат или пренасят марихуана, са често явление, а наказанията - от солена глоба до една година затвор.

Тайланд официално отвори границите си за чужденци, но с редица строги мерки, задължителна карантина и ограничения на местата, които туристите могат да посещават. От декември 2020 г. броят на случаите на заболели от коронавирус се увеличава. Всички тези причини доведоха до драстично намаляване на броя на посетителите в азиатската страна.