Микеланджело е известен с колосалните си творби, като статуята на Давид, фреските от пода до тавана на Сикстинската капела и купола на църквата "Свети Петър" в Рим.

Но не толкова бомбастичните творби на Микеланджело Буонароти са изложени за първи път пред публика в "тайната стая" на художника във Флоренция, пише CNN.

Малкото пространство се намира под параклисите на Медичите във Флоренция, където Микеланджело извайва сложни гробници за членовете на фамилията Медичи зад църквата Сан Лоренцо в Sagrestia Nuova, или Новото светилище.

През 1975 г., по време на работите по създаването на нов изход за мястото, реставратор, извършващ експерименти по почистването, открива множество рисунки на човешки фигури под сакристията,  в коридор, който е бил използван за съхранение на въглища.

Тясното пространство е дълго 10 метра, широко е три и високо над два метра.

Фигурите, нарисувани с въглен и сангин, често една върху друга и с различни размери, са приписани на Микеланджело от Паоло Дал Погето, бивш директор на капелите на Медичите.

Смята се, че художникът се е крил в клаустрофобичното пространство в продължение на няколко седмици през 1530 г., когато папа Климент VII - член на фамилията Медичи, която се е върнала на власт във Флоренция, след като е била изгонена от републиканското правителство, за което Микеланджело е работил - нарежда смъртта му. Смъртната присъда е отменена след два месеца и Микеланджело се завръща на работа във Флоренция, преди да се премести в Рим четири години по-късно.

Счита се още, че рисунките са скици за бъдещи произведения, включително краката на една от статуите в Новата сакристия.

"Това място предоставя на днешните посетители уникалното преживяване да влязат в пряк контакт не само с творческия процес на маестрото, но и с възприемането на формирането на мита за него като божествен творец", казва в изявление Франческа де Лука, куратор на Музея на капелите Медичи. Паола Д'Агостино, директор на музеите Барджело, част от които са параклисите, заяви, че реставрацията е била "трудоемка, постоянна и пестелива работа".

Пространството ще бъде отворено за посещения на 15 ноември за силно ограничен брой посетители, за да се запазят рисунките. Максимум 100 души ще могат да посещават музея седмично, в групи от по четирима души, а 15-минутните посещения ще се провеждат всеки ден без вторник и неделя. Местоположението на музея, който се спуска по тясно стълбище, означава, че той не е достъпен за посетители с увреждания или за деца под 10 години.

Билетите ще струват 20 евро, въпреки че посетителите трябва да платят и за вход на музея (10 евро) плюс такса за резервация от 3 евро. Резервациите са отворени до 30 март, тъй като посещенията засега ще бъдат възможни само в пробен период.