"Езерата са като хранилища на историята - в тях откриваме останки от кораби и дори тела, които са се запазили от много отдавна", обяснява Джио Ръдърфорд (Geo Rutherford) в TikTok. 

Годишната октомврийска поредица на създателката на "Месец на призрачното езеро" в TikTok събра 70 милиона харесвания и спечели 1,7 милиона последователи в платформата, а неотдавна  Джио издаде и книга - Spooky Lakes.

Вместо да преследва призраци и езерни чудовища, Ръдърфорд изследва езера, които са свързани с токсични химикали, геологични странности или мумифицирани трупове. За да отбележи месеца, в който науката се обръща към свръхестественото, National Geographic моли Ръдърфорд да сподели своите пет любими призрачни езера. Ето и нейната класация.

Снимка: iStock by Getty Images

Байкал, Русия

Най-любимото ми езеро е Байкал, което наистина е най-странното езеро на планетата. Това е най-старото и най-дълбокото сладководно езеро в света - говорим за езеро, което е дълбоко 1642 м. То е много, много по-дълбоко от всяко друго езеро и е впечатляващо, че е останало дълбоко толкова дълго време (б.р.с течение на времето езерата стават все по-плитки). Над 300 реки се вливат в Байкал, но то все още не е потънало под създалата се утайка. Това е така, защото се намира в рифтова долина, която се разкъсва и цялата тази утайка се излива в самата Земя. Действителното дъно на рифтовата долина, която съдържа това езеро, е потенциално едно от най-дълбоките в света.

Восток, Антарктика

Намира се на около 4000 м под повърхността на леда. Невероятно място, което трудно можем да си представим. Това е прясна вода, събрана в резултат на комбинация от налягането на леда и евентуално някои газови хидрати или геотермална активност на дъното.

Снимка: iStock by Getty Images

Повече от 20 години руските учени се опитват да пробият дупка до това езеро. Когато пробият леда до езерото, водата се връща обратно през сондажа и наново замръзва. Намирам това за много странно и необикновено.

Натрон, Танзания

Химическият състав на езерото е наистина завладяващ: то мумифицира съществата, които попадат в него, като по същество ги изсушава по същия начин, по който древните египтяни изсушавали трупове. Древните египтяни използвали натрон за мумифициране - е, това езеро е по същество басейн от натронова сол. В допълнение вулканът, който се намира точно до езерото Натрон има много специален тип лава, която навлиза във водите му и добавя още съставки към тази странна химия.

Снимка: iStock by Getty Images

Но езерото не е безжизнено. Милиони малки фламинго (Phoenicopterus minor) навлизат в това езеро, за да се размножават и да се хранят с водорасли.

Карачай, Русия

Това е едно от най-замърсените места на Земята. Причината е завод за преработка на уран, който изхвърлял целия си радиоактивен материал в това езеро. Смятано е за едно от най-радиоактивните места в света.

Снимка: iStock by Getty Images

Но то бавно пресъхвало и цялата утайка в езерото започнала да се раздухва от вятъра и да замърсява местните села и хора. Езерото всъщност вече не съществува, защото е запълнено с бетонни блокове и запечатано, тъй като е било изключително опасно.

Горното езеро, САЩ

Горното езеро е различно от другите Големи езера поради бурите в края на есента. През ноември бушуват толкова силни дъждовни и снежни бури, които потопяват кораби. Най-известното и емблематично корабокрушение в Голямото езеро е това на "Едмънд Фицджералд" (американски езерен товарен кораб, потънал през 1975 г.). Въпреки че е дълбоко средно само 150 м, нямате право да го посещавате, защото се счита за гробище на онези, които са починали там.

Снимка: iStock by Getty Images

Но има и други корабокрушения, които можете да посетите, като корабокрушението на SS Kamloops (канадски езерен товарен кораб, потънал през 1927 г.), който изчезва край бреговете на Ил Роял (остров в Горното езеро). Корабът се разбива в скалистия бряг и потъва надолу, а много по-късно телата на членовете на екипажа са открити по брега на острова. Всички замръзнали до смърт. Корабокрушението е открито през 1977 г. Един от тези толкова стари трупове, "Стария Уайти", се носи наоколо в котелното помещение на Kamloops. Имате чувството, че той ви следва поради теченията, които вашите перки създават.