Съвсем скоро в Европа ще има град, който ще съперничи на Лондон и Рим, и дори ще ги задминава като инфраструктура, технологии, и това не е толкова футуристичен проект, колкото звучи.

Полша създава нов "суперград", но без да го изгражда от нулата - вместо това плановете включват обединяване на 41 съществуващи града в южния полски регион Силезия, за да се създаде този нов метрополен регион.

Районът е с население от 2,1 млн. души и обхваща около 2 500 кв. км, което е значително повече от 1 572 кв. км на Лондон и 1 287,36 кв. км на Рим, но какъв е смисълът от всичко това?

Според TVP World председателят на сдружението на 41-те града Казимеж Каролчак е заявил, че целта е "да се подобри качеството на живот на жителите чрез използване на потенциала на отделните населени места в един общ организъм".

И вече е постигнат напредък. Досега са въведени общи билети за обществения транспорт и са пуснати различни метрополни линии.

В бъдеще има надежди, че други ползи ще означават по-евтини комунални услуги за жителите, съгласувана данъчна политика и различни проекти за развитие на територията. Скоро ще бъде обявено и името на новия суперград.