На Земята има много красиви места - от романтични селца и мегаполиси до замъци и невероятни природни забележителности, но коя страна може да претендира за най-красивата на планетата?

Компанията за онлайн планиране на пътувания Rough Guides помоли своите читатели да гласуват за най-красивите според тях страни в света и резултатите са налице.

На първо място е Нова Зеландия. Според читателите на Rough Guide островната държава е обичана най-вече заради "контраста в пейзажите и красотата, която се открива в хората и културата".

Снимка: iStock by Getty Images

Страната е съставена от около 600 острова и може да се похвали с огромно разнообразие от пейзажи - от невероятни плажове като залива Маитай в Нортланд до величествени върхове като планината Таранаки. Освен това има и множество големи градове, като Окланд, Уелингтън и Крайстчърч, но тук е и приказният Хобитън.

Снимка: hobbitontours.com

На второ място се класира Италия, където има всичко - от живописни планински вериги и красиви острови до прекрасни плажове и великолепни градове. На трето място е Канада, а на четвърто - Швейцария.

20-те най-красиви държави в света според Rough Guides

Нова Зеландия

Италия

Канада

Швейцария

Франция

Обединеното кралство

Норвегия

Австралия

Гърция

Южна Африка

Снимка: iStock by Getty Images

САЩ

Чили

Исландия

Аржентина

Хърватия

Индия

Индонезия

Португалия

Словения

Япония

Можете да прочетете защо всяка страна е избрана от читателите на Rough Guides на техния уебсайт