Едно от нещата, които пандемията промени в най-голяма степен, е разбирането ни за това какво е офис.

Оказа се, че работата на много от хората спокойно може да се върши както от къщи, така и от някоя планинска вила или пък от морския бряг (достатъчно е само да можете да се мотивирате да работите).

В опит да привлекат нови жители, два италиански града се включват в надпреварата за вниманието на дистанционно работещите служители.

С обещание да покрият до 50% от разходите за наем на работещите град Санта Фиора в Тоскана и Риети е Лацио искат да раздвижат атмосферата с хора, които биха останали в тях дългосрочно.

Под "дългосрочно" се разбира поне няколко месеца (времетраенето зависи от населеното място), а потенциалните участници в програмата трябва да докажат, че наистина работят дистанционно. Кметът на Санта Фиора подчертава, че тази инициатива не е насочена към туристи.

Санта Фиора

Снимка: iStock by Getty Images

В Санта Фиора, градче, разположено недалеч от Флоренция, Монтепулчано и Сиена, обезщетението е до 200 евро на месец или 50% от цялата сума, платена за наем за периода на престой. По информация на местните медии наемът в Санта Фиора варира между 300 и 500 евро, което означава, че избралите градчето за свой временен дом за между 2 и 6 месеца могат да плащат около 100 евро месечно за наем.

Риети

Снимка: iStock by Getty Images

Риети пък е по-близо до Рим и там минималният престой за желаещите да се включат в програмата, е три месеца. Градът е с около 50 000 жители, но страда от изтичане на младите кадри към италианската столица. За включване в програмата кандидатите трябва да изпратят предварителен договор за наем.

Италия вече обяви планове да изгради мрежа от високоскоростен интернет в провинцията, с което цели да привлече в дългосрочен план дигитални номади и хора, които биха могли да вършат работата си от всяка точка на планетата.

Междувременно продължават да се появяват нови и нови градчета, които обявяват за продан къщи за 1 евро, само и само да се спасят от обезлюдяване.