В началото на този месец сайтът USA Today публикува статия, озаглавена 10-те най-добри винени дестинации, съобщава economynews. В нея главният редактор на списание Wine Enthusiast Сюзън Костжева споделя своите впечатления и подчертава, че само доброто вино не е достатъчно да направи една винена посока предпочитана. Днешният винен турист търси още добра кухня, както и приятелски разговори с винарите и местните хора.

Десетте най-обещаващи места за винен туризъм, според американското издание, са:

Умбрия, Италия


“Има много потенциал в тази “тъмна Индия”. Прекрасни хълмове наоколо, прекрасна кухня, а е съвсем малко встрани от утъпканата пътека”, казва Сюзън Костжева.

Пътешествениците обичат да вдигат чаши, пълни със Сагрантино и Орвието, бели купажи от местните проканико и грекето, докато хапват местни блюда с тамошните трюфели и маслини.

Гърция, островите в Егейско море

Препоръка са всички винарски изби на островите Санторини, Самос и Крит, към които има изобилно количество изумителни гледки, чудесни ресторанти и исторически забележителности.

Вайе де Гуадалупе, Баха Калифорния

Избите буквално се роят в района около Енсенада, който е само на 2 часа път от Сан Диего. Сортовете са каберне совиньон, темпранийо и сира. А новият Музей на лозарството и винарството проследява развитието на тези два занаята от първите лозя, засадени от испански преселници през XVI век, до нововъведениятa в региона в наши дни.

Хил кънтри, Тексас

Виното на “Лоунстар стейт” става все по-добро. Има каубои, история на Дивия запад, много разговорливи местни хора и щедри винари. На запад от Остин наистина изобилства от оферти за дегустации и, разбира се, барбекю за всеки, който поиска.

Мендоса, Аржентина

Очевидно успехът на този регион е една от причините за популярността на сорта малбек. Посетителите му ще открият изобилие от архитектурни шедьоври във вид на винарски изби. Един дегустационен тур обикновено включва дегустации и прясно изпечени емпанадас (малки тестени хапки с различен пълнеж, нещо като мини пици Калцоне).

Сонома, Калифорния

Сонома все така е сред предпочитаните места за винен туризъм с лежерната си атмосфера. Почти навсякъде в дегустационните зали ще се срещнете със самия винопроизводител, който без претенции и поза ще ви покаже вино от световна класа. Виненият турист обича да се шляе по класическия Път на виното, който криволичи из дегустационните на Алекзандър, Драй крийк и Рашън ривър.

Баден, Германия

Вековният град, известен с минералните си извори и центрове за релакс си извоюва нова популярност покрай вината от “хладни” сортове като пино гри, пино блан и пино ноар. И все още нещата нямат твърде туристически облик, така че срещите ви на място със собственици и винари са почти сигурни.

Бароса вали, Австралия

Австралийският еквивалент на Напа вали има собствен стил туризъм из винарските изби, наречени cellar doors (букв. “врати на изба”). Визитата в тях често включва лек снак или обяд, а виното само по себе си ще ви предложи изненади.

Уала Уала, Вашингтон


Този малък и самобитен регион е родина на вина от ранга на Рона и Бордо. Лесно можете да обиколите модерните дегустационни из Уала Уала с кола.

Лангдок, Франция


Храната и виното са огромна част от традицията на Лангдок от векове, но винените туристи трябва предварително да си уговорят срещи и дегустации в предпочитаните изби.