Брашов е най-привлекателният град за живеене в Румъния според Индекса за привлекателност на градовете, изготвен от румънския Институт за визионерски градове, съобщава Аджепрес.

На второ място се нарежда Клуж-Напока, следван от Орадя, Сибиу и Тимишоара. Челната десетка на най-привлекателните градове за живеене в Румъния се допълва от Констанца, Букурещ, Яш, Алба Юлия и Пиатра Нямц.

Анализът включва оценка на 11 фактора. Възможностите за свободното време имат най-голямо относително значение, надминавайки дори традиционни фактори като добре платени работни места или основна инфраструктура, предаде БТА.

Използваната методология съчетава официални статистически данни от различни източници: Националния статистически институт и министерства, оценки на жителите и туристите, получени от платформи като TripAdvisor и Google Places, в периода 2022-2023 г.

Брашов е седмият по големина град в Румъния с население 253 200 души. Той е разположен в Трансилвания, на около 160 км от Букурещ, където се срещат Южните и Източните Карпати. В него се намира най-тясната улица в Източна Европа.

През първата половина на 15-и век в града е основан българският квартал "Шкеи". В Брашов е издаден "Рибният буквар" на Петър Берон. На 13 юни 2016 г. в града е открита негова паметна плоча.