Европа се гордее с невероятни плажове, ресторанти и някои от най-стилните градове в света. Континентът е не само чудесно място за пътуване, но и изключително щастливо място за живеене. Според нов доклад на Европейската комисия почти девет от всеки десет души в Европа са доволни от живота в своя град. Макар че докладът показва, че удовлетвореността от живота в Европа леко е намаляла от 2019 г. насам, това все пак е доста приличен резултат. Но къде хората са най-щастливи?

В доклада за 2023 г. Цюрих е обявен за най-приятния за живеене град в Европа. Най-големият град в Швейцария победи 82 други града, които бяха изследвани в ЕС, Европейската асоциация за свободна търговия, Обединеното кралство, Западните Балкани и Турция, въз основа на отговорите на над 71 000 жители.

Цюрих

Снимка: iStock by Getty Images

Жителите на Цюрих са най-доволни от работата си, обществения транспорт, здравните услуги, качеството на въздуха и финансовото си състояние - и списъкът продължава. Една от областите, в които градът не се представя толкова добре, са (може би изненадващо) цените на жилищата, тъй като само 11% определят намирането на достъпно място за живеене като "лесно". Като цяло обаче Цюрих постигна зашеметяващия 97-процентен процент на удовлетвореност.

В другия край на скалата е Палермо, културната и икономическа столица на Сицилия. Въпреки очевидната му красота, слънчева светлина и направо божествена храна, само 62% от анкетираните жители са доволни от живота си там.

Палермо

Снимка: iStock by Getty Images

Според доклада Палермо се смята за особено лошо място за живеене за семейства с малки деца, като само 34% от жителите са доволни от зелените площи в града, а само 37% са доволни от здравните услуги.

Десетте града в Европа, в които се живее най-добре

Цюрих

Копенхаген

Грьонинген

Гданск

Лайпциг

Стокхолм

Женева

Рощок

Клуж-Напока, Румъния

Снимка: iStock by Getty Images

Клуж-Напока

Брага

Десетте най-непривлекателни за живеене в Европа

Палермо

Атина

Истанбул

Тирана

Неапол

Белград

Рим

Скопие

Мишколц

Подгорица