На какво разстояние се намира летището? Какви са възможностите за настаняване? Колко ще ви струва едно питие? Все неща, които може да вземем предвид, когато резервираме следващото си пътуване. Но ето един фактор, за който може би не се замисляте: замърсяването на въздуха.

Разбира се, за кратък престой качеството на въздуха в дестинацията може да изглежда без значение - отивате само за няколко дни, нали? Но изследванията показват, че излагането на високи нива на замърсяване, дори и за кратък период от време, може да има вредно въздействие върху здравето ни, особено върху белите дробове и сърцето.

В ново проучване са изследвани нивата на замърсяване на въздуха в популярни градове в Европа и резултатите може да ви изненадат.

Въз основа на насоките на Световната здравна организация за качеството на въздуха е направен анализ на нивата на фини прахови частици. Максималното ниво, което се счита за безопасно, е дългосрочна средна стойност от не повече от 5 μg/m3.

Милано е най-замърсеният град в Европа с нива от 19,7 μg/m3, които са почти четири пъти по-високи от безопасните. Всъщност всички пет града на върха имат дългосрочна средна стойност, която е поне два пъти по-висока от препоръчаната от СЗО.

Снимка: iStock by Getty Images

Атина се нарежда на второ място по замърсяване с 13,6 μg/m3, следвана плътно от Прага, Барселона и Берлин, които имат нива около 12 μg/m3.

Може би ще ви изненада фактът, че Амстердам, градът, който се свързва с велосипедите или дългите разходки, е на 10-то място, докато Лондон, известен още като Големия дим, не попада в тази печална класация. В края на август столицата на Обединеното кралство разширява зоната си за свръхниски емисии, като включва целия град, в съзнателно усилие за намаляване на замърсяването.

Така че, ако желаете да гарантирате, че следващото ви пътуване ще бъде спокойно и здравословно, нивото на замърсяване може да бъде друг фактор, който да вземете предвид.

Това са големите градове в Европа с най-замърсен въздух

Милано, Италия

Атина, Гърция

Прага, Чехия

Барселона, Испания

Берлин, Германия

Рим, Италия

Париж, Франция

Брюксел, Белгия

Хамбург, Германия

Амстердам, Нидерландия