Лятото, дори и когато е твърде горещо, все още си остава сезонът, в който пътуваме най-много и освен че е важно да изберем най-добрия за нас маршрут, от решаващо значение е да останем в безопасност. Това започва с избора на подходящо място, през което да шофирате, а експертите от Moneybarn Car Finance имат няколко идеи.

Компанията публикува своя списък на най-безопасните страни за пътуване по света, който е създала, като е анализирала цените на горивата и таксите по света, качеството на пътищата, обема на търсене в Google за "пътуване" във всяка дестинация и смъртните случаи по пътищата на 100 000 души. След като разглежда всички данни, екипът определя Исландия за най-безопасното място, пише Travel+Leisure.

Снимка: iStock by Getty Images

В своите констатации докладът отбелязва, че Исландия "има най-нисък процент на смъртност при пътнотранспортни произшествия - двама души на 100 000 души, което отразява кампаниите за повишаване на обществената осведоменост относно практиките за безопасно шофиране и стабилната инфраструктура за намаляване на произшествията". Отбелязва се също, че годишно има повече от 31 000 търсения на "пътуване по пътищата на Исландия", което показва колко много хора искат да изпитат специфичната магия, която може да осигури едно пътуване по пътищата на Исландия. И като бонус отбеляза, че сравнително ниските разходи за гориво и зареждане на електромобили също не са от полза.

На второ място се нарежда Норвегия, за която компанията обяснява, че също има нисък процент на смъртност по пътищата - 2,1 на 100 000 души, а страната освен  това може да се повали с фантастични, висококачествени пътища, които осигуряват безпроблемно шофиране. 

Челната тройка се допълва от Швейцария, която също има много нисък брой смъртни случаи по пътищата - 2,2 на 100 000 души, ниски разходи за гориво и зареждане на електромобили, както и много висока оценка на качеството на пътищата - 6,3 от 7. След нея се нареждат Швеция, Обединеното кралство, Япония, Дания, Германия, Испания и Финландия, които допълват топ 10 на най-безопасните места.