Предстоящият уикенд е по-особен, тъй като е предшестван от толкова много почивни дни, че е трудно да го почувстваме като време за почивка. Ако яденето и пиенето по Великден не ви е дошло в повече, можете да се отправите на кулинарен туризъм в Пловдив, където събота и неделя са посветени на българското вино и родните деликатеси.

За седми пореден път Старият град на Пловдив ще бъде домакин на Дефилето "Вино и гурме". Фестивалът ще се проведе на 8 и 9 май и ще представи български вина и деликатеси.

Тази година има рекорден брой участници, които ще представят своите вина и специалитети в сенчестите дворчета на възрожденските къщи.

В 10 от тях ще бъдат разположени всичките 39 участници. Винопроизводителите са 27 и ще представят над 200 вина. Производители на храни и аксесоари са 12.

Дегустацията на вината ще става с жетони от по 75 стотинки, които заедно с брандирани чаши и дегустационен комплект ще може да се закупят пред всяка локация.

Дегустационна комисия от специалисти ще определи призовите места в конкурс "Най-умело съчетание на вино и храна". Конкурсът се организира съвместно с Университет по хранителни технологии - Пловдив. Както всяка година, така и сега гостите на дефилето ще могат да дадат своя глас за предпочитаните вина. Чрез попълването на анкетните карти ще бъде определен "Фаворит на публиката" в 4-те категории вина: червено, бяло, розе и плодово.

Официалното откриване дефилето "Вино и гурме" ще се състои на 8 май в 11:00 часа, на входа на Стария град, тогава ще започнат и дегустациите.

В тазгодишната фестивална програма са включени танцовото предизвикателство "Jerusalema", специално организираната разходка из "Вино и гурме", забавната игра "Не се сърди (винено) човече". Особено внимание е отделено на събития, свързани с Мавруда.

Фестивалът дефиле "Вино и гурме" ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки, пред всяка локация ще има поставени дезинфектанти. Информационни табели ще напомнят за въведените мерки.