Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" ще бъде отворен за посетители следващото лято, съобщи за БТА игуменът на Светата обител отец Тимотей. Сега храмът е достъпен на празници и при предварителна заявка от туристически групи, желаещи да го разгледат.

Светата обител, строена по време на Второто българско царство, е обявена за паметник на културата. Храмът е издигнат заедно с Погановския манастир в Сърбия, затова и църквите, намиращи се сега от двете страни на границата са идентични. Църквата "Св. Архангел Михаил" датира от 14-и в., разказа отец Николай - служител в Светата обител. В олтара е запазена голяма мраморна плоча с култово предназначение, чийто надпис сочи, че е от времето на Марк Аврелий Антоний (161 - 180г.) и е на латински.

От стенописите в храма са оцелели само отделни фрагменти, като се различават два слоя рисунки. Първите се отнасят към 14-и в., а вторите са правени през 1643 г. и включват композициите "Причастие на апостолите", "Поклонение на жертвата", "Христос в гроба" и др.

Външният ремонт на църквата е осъществен със средства по Програмата за развитие на селските райони. Консервирани са част от стенописите. Предстои те да бъдат възстановени, както и монашеската сграда.

Трънският манастир "Св. Архангел Михаил" е строен по времето на Асеневци. В периода на османското владичество е бил важен културен център в Западните покрайнини, като в него е функционирало и килийно училище. Обителта е била свързана и с национално-освободителните борби на българския народ в Трънския край.