Ако напоследък ви липсва вдъхновение за пътуване, има едно събитие, което ще ви зареди едновременно с идеи и ентусиазъм - изложбата "Пътешествие из България".

В изложбата са показани както по-популярни места в България, представени от различна гледна точка, така и малко известни кътчета в България.

Ще видите запленяващи снимки от Защитена местност "Черната скала" край Маджарово, Вековните секвои в местността Ючбунар, потопената църква на язовир Копринка, биолуминисцентен планктон в Тюленово и други известни и неизвестни ъгълчета на страната.

Ето какво споделиха някои от блогърите пред Trip.Dir.bg за избраните от тях снимки и защо са се спрели точно на тях.

Венета Николова от Pateshestvia.net избира кадър от потопената църква "Свети Анастасий" в язовир Копринка (вижте заглавната снимка). "Мястото е изключително мистично, а най-удачният момент за снимки е напролет, когато има повече дъждове и нивото на язовира е по-високо. Навява усещане за меланхолия и спомени за едни отминали времена.," споделя тя.

Снимка: Дарио Диониси - beyondsofia.com - Защитена местност Черната скала край Маджарово

"Избрах точно тази дестинация, защото се намира в любимото ми част от България - Родопи планина, а Черната скала се намира в източната ѝ част. Тя е защитена местност, която показва една девствена природа запазила чара си. Защитена е не само заради естествената красота, а и защото това е една от локациите в страната, където живеят и размножават белоглавите лешояди," разказва Дарио Диониси от блога Beyond Sofia за избора си да покаже Черната скала край Маджарово.

Снимка: Ели Иванова - drumivdumi.com - Есен на Етъра

Ели Иванова от "Друми в думи" участва с кадър на есенния Етър. "Етнографският музей на открито "Етър" е сред любимите ми места в България. Няма да е преувеличено, ако кажа, че съм го посещавала стотици пъти, както в детството ми, така и в последните години. Това беше и последното място, което посетих тъкмо преди да съберем снимките за изложбата, така че изборът сам си дойде. Кадърът е от втората половина на октомври, а на фокус и под малко по-различен ъгъл е Саковата къща."

Снимка: Росица Димитрова - tripswithrosie.com - Биолуминисцентен планткон край Тюленово

Благодарение на Росица Димитрова от Trips with Rosie посетителите на изложбата ще видят биолуминесцентен планктон край Тюленово. "Понеже няма особено много информация в интернет за биолуминесценцията по родното Черноморие, реших да се свържа с Института по океанология във Варна. Те ми потвърдиха, че това е Noctiluca scintillans. Наричат още този вид планктон нощна светулка. Среща се най-често през пролетта, но може да се наблюдава и лятото. За да го видите, трябва водата да се движи - да има механично движение, което да го "активира", разказва тя.

Как да посетите изложбата: Изложбата "Пътешествие из България" е свободно достъпна за всички посетители на Bulgaria Mall в София до 20 ноември 2021 г. В мола се влиза с маска и зелен сертификат.