Днес се състоя първата среща на представители на високо ниво от Северна Македония, Албания и Гърция, на която съгласно Договора за защита и устойчиво развитие на парка Преспа те се договориха как ще си сътрудничат за защита на общото природно наследство - Преспанското езеро, съобщи Макфакс.

Начален импулс на пътя към реализацията на договора в своите обръщения дадоха министрите на околната среда на Република Северна Македония Насер Нуредини, на Албания - Бленди Коси и на Гърция - Костас Скрекас. Министрите изразиха силна воля за решаване на въпроса с Преспанското езеро и разговаряха за следващите стъпки, които ще бъдат предприети от трите страни - за необходимостта от съвместно хидробиологично проучване, установяване на система за мониторинг, развитие на устойчиво земеделие и развитие на алтернативен и еко туризъм.

"Радвам се, че успяхме, дори и във времена на здравни и икономически предизвикателства, да започнем съвместна работа на трите карайбрежни страни и да вложим усилия за подобряване на тревожното състояние на Преспанското езеро", заяви министърът на околната среда на Република Северна Македония Насер Нуредини.

Представителят на Европейската комисия в Северна Македония посланик Дейвид Гиър обяви програма на ЕС за Преспа на стойност 18 милиона евро.