Два индийски града се присъединиха към Делхи, за да се наредят сред 10-те най-замърсени града в света, съобщава БТА, позовавайки се на "Reuters".

Това се случи в началото на седмицата, когато гъст дим от фойерверки още се носеше във въздуха ден след празника Дивали - ежегоден индуистки фестивал на светлината. Столицата Делхи, както често се случва, зае първото място.

Индексът на качеството на въздуха (AQI) е 420, което я поставя на челна позиция в категорията "опасна за здравето", според швейцарската група IQAir. В топ 10 попадна и Колката в източната част на Индия, която е на четвърто място с AQI от 196, докато финансовата столица Мумбай е на осмо място с AQI от 163.

Ниво на AQI от 400-500 оказва влияние върху здравите хора и е опасно за хората със съществуващи заболявания, докато ниво от 150-200 носи дискомфорт на хората с астма, белодробни и сърдечни заболявания. Нива от 0-50 се считат за добри. В Делхи започна да циркулира дебел слой смог още от неделя вечерта, което доведе до тревожното ниво на AQI от 680 малко след полунощ.

Всяка година властите налагат забрани за използване на фойерверки, но само в редки случаи те се спазват. Качеството на въздуха в Индия се влошава всяка година преди зимата, когато студеният въздух задържа замърсители от превозните средства, промишлеността, строителния прах и изгарянето на селскостопански отпадъци.

Властите в Делхи отложиха по-ранно решение за ограничаване трафика на превозните средства след кратък дъжд в петък, който малко разведри атмосферата след продължилото цяла седмица излагане на токсичен въздух. Местните власти обаче планират да преразгледа решението за ограничаване на превозните средства в дните след Дивали.