Колкото и оптимистично да сте настроени за отварянето на границите и възобновяване на туризма, какъвто го познавате отпреди, истината е, че 2021 г. едва ли ще е много различна от 2020 г. 

Началото на ваксинирането почти със сигурност ще промени ситуацията и ще доведе до облекчен режим за пътуване на много места, но то едва ли ще бъде пенкилерът, за който си мечтаем. 

Новите условия изискват нови подходи. За да извлечете най-доброто от тази година като пътешественици, опитайте да се освободите от старите си нагласи.

Ето от кои модели да се откажете, за да сте щастливи туристи през 2021 г. 

Откажете се от големите очаквания

Големите очаквания са един от големите ви врагове по принцип, не само що се отнася до пътуването до красиви и екзотични места. 2020-а се погрижи да занижи стандартите на туристите, но последните проучвания на нагласите на пътуващите хора все по-отчетливо сочат, че туристите очакват следващото им пътуване да е най-доброто и най-важното в живота им. 

Натрупаното нетърпение да се върнете към предишния си лайфстайл с чести екскурзии и почивки може да разкраси дотолкова картината в съзнанието ви, че да се окажете с най-голямото разочарование в живота си. Ситуацията е несигурна и постоянно се променя - приемете го и се радвайте на малките неща, дори на самата възможност изобщо да пътувате. 

Сбогувайте се с желанието за контрол

Ситуацията с Covid-19 е пример за това как понякога нещата са извън вашия контрол и вие не можете да направите нищо, за да промените това, което не ви харесва. Мерките и условията за пътуване се решават на държавно ниво, а вие можете единствено да се съобразявате с тях. 

Освободете се от стреса

Пътуването в условията на пандемия е всичко друго, но не и спокойно занимание. Попълвате декларации, тествате за коронавирус, променят датата и часа на полета ви, редите се на дълги опашки, пътниците около вас са изнервени - в такава ситуация е много лесно да се изнервите и да загубите удоволствието от самото пътуване. 

За да намалите стреса, подгответе се с всичката налична информация, която успеете да откриете за дестинацията, до която пътувате. След това приемете, че ще има поне още няколко неща, които ще ви изненадат на място. А накрая се запасете с всички онези неща, които знаете, че ви успокояват - любима музика и слушалки, храна, книги, списания, приложение за медитация или дишане.