Традиционният празник на смилянския фасул се открива утре в родопското село. Двадесетото издание ще продължи три дни до 30 октомври, включвайки изложения на местни производители, конкурс за пано от смилянски фасул, дегустация на традиционна кухня, концерти. Всички гости на празника ще бъдат почерпени в събота с безплатна фасул - чорба, приготвена от деликатесния сорт боб.

Тазгодишната реколта от смилянски фасул е добра, заяви за БТА Сафидин Чикуртев, основател на Празника на фасула и председател на Кредитната кооперация в селото. Кооперацията е притежател на регистрираната запазена марка "смилянски фасул". Производители на едрия фасул, известен в Родопите и като фасульвица, фасулевица или фасульовица, получават от кооперацията етикети с марката, които гарантират пред купувачите, че бобът е отгледан в Смилян и селата от горното поречие на Арда. Над 30 тона се очаква да надхвърли тазгодишната фасулена реколта, уточнява Чикуртев. Според него реалната цена на смилянския фасул е около 17 - 18 лева. Продажбата на първите количества от новата реколта достигнаха стойности 20 лв. за килограм.

Базар на смилянски фасул и продукция на фермери от горното поречие на Арда ще бъде представен през трите дни на празника. Предвиден е и кулинарен конкурс за най-вкусно и оригинално блюдо от смилянски фасул.