Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри днес реставрираната антична крепост "Цари Мали град", село Белчин, община Самоков.

Цари Мали Град отваря врати за посетители в събота със серия от зрелищни възстановки на древни битки и ритуали, различни концерти и забавления за най-малките.
Комплексът включва панорамно влакче, което качва туристите от селото до крепостната стена, въжен парк, висящ мост, скулптурна градина, беседки и няколко еко пътеки.

Входът за всички през уикенда е свободен, като началото на възстановките е 10:30 ч.


Проект "Реставрация, консервация, социализация и експониране на късноантична крепост с църковен ансамбъл и оброк Цари Мали град" е успешно завършен по приоритетна ос "Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции" по ОП "Регионално развитие", информират от министерството.

За реализацията му е осигурено финансиране за над 5 млн. лв. Инвестицията е значителна за региона и като пряк резултат води до разкриването на 63 нови работни места, е заявила министър Терзиева. Тя е призовала местния бизнес да бъде активен и максимално да се възползва от новите възможности, които предлага този конкурентноспособен туристически център.

Крепостта е имала изключително важно значение в древността. При нея са се кръстосвали римските пътища между днешните Кюстендил, Сапарева баня, Самоков, Пловдив и София.
В крепостта са намерени ценни златни монети на Юстиниан, бронзови на Гала Плацидия, на Траян, Теодосий, Валент, Валентиниан, Грациан и Максимилиан. Сред находките има и средновековни апликации, фибули от VI век, множество стрели от епохата, известна като "Тъмните векове". Установява се, че по това време крепостта е била разрушена.
В крепостта са разкрити и останки от две раннохристиянски и една средновековна църква.