Туристи от Китай, Индия, Австралия, Грузия, Бразилия, Канада, САЩ са посетили Пампорово и хотелите в област Смолян от началото на ски сезона според данни, предоставени за БТА от Териториалното статистическо бюро (ТСБ) в Смолян. Наред с традиционни за Пампорово и региона чуждестранни пазари като британския и балканския, планинската област е избрана за ваканция и пътувания от малки групи неорганизирани туристи от отдалечени страни, дори от други континенти.

С наблюдаваната напоследък тенденция на увеличение на туристите, които организират и резервират сами онлайн пътуванията си, все повече пазари откриват Пампорово като ски дестинация, коментира Татяна Маринова, маркетинг директор на "Пампорово" АД. Над осем процента ръст на туристи и увеличение на нощувките в местата за настаняване с 3,8 на сто в Смолянско се отчита през декември 2022 г. според информацията от ТСБ.

Списъкът с туристи, отседнали в Смолянска област през декември се допълва от клиенти от Русия, Украйна, Австрия, Белгия, Германия, Испания, Малта и др. Над 92 процента от туристите в областта са българи, а при чуждестранните преобладават румънски, гръцки, ирландски, английски. Приходите от нощувки в хотели, хижи и къщи за гости в Смолянско през декември са 3,6 млн. лева, а увеличението е с 12,4 процента на постъпленията от чуждестранни клиенти.

Снимка: Пампорово

Тенденцията на ръст на туристи се запазва през целия ски сезон в Пампорово, според Татяна Маринова. Хотелите в курорта са пълни и през февруари, а чуждестранните клиенти са предимно англичани, румънци, гърци, турци, ирландци.

Плановете за март са за още по-голяма заетост на хотелите, съдейки по предварителните записвания. Превърналото се в традиция ски спускане с носии и български знамена от връх Снежанка ще се проведе отново на 3 март, уточняват от "Пампорово" АД. Празничната програма в Пампорово ще продължи на 4 март с концерт - спектакъл на гайдаря Стойо Стоев в зала "Родопи".