Туристи, които докосват статуята на Жулиета в северния италиански град Верона, където се развива действието на трагедията на Шекспир, са направили дупка в дясната гърда на фигурата, съобщи ДПА, като цитира информация на италианската телевизия РАИ.

Бронзовата статуя, която е създадена от Нерео Константини през 70-те години на миналия век, може да е непоправимо повредена. През 2014 г. оригиналът е прибран и е заменен от реплика, пише БТА.

Почти всичко в Дома на Жулиета във Верона е измислица. Жулиета Капулети не е живяла там. Къщата обаче привлича стотици хиляди туристи всяка година, които се събират, за да видят мястото на най-прочутата любовна история в английската литература.

Десетилетия наред къщата във Верона е принадлежала на семейство Капело. Градската управа я купува от семейството през 1935 г. с намерението на насърчи туризма и я реновира. Самият балкон, под който е поставена статуята на Жулиета, е добавен по-късно. Всъщност това е саркофаг, открит при разкопки във Верона. Влюбени от цял свят пишат по него имената си, оставят послания и закачат катинари с имената на любимите си на различни места по фасадата на къщата.