Подготовките за туристическия сезон в Турция са сред акцентите на днешния турски печат.

"Тази година почивката ще е на разстояние", пише по темата в. "Сьозджу" в заглавие днес.

Изданието определя като "радикални" мерките, които ще бъдат взети в сектора на туризма, за да се предотврати коронавирусна инфекция. Те предвиждат ежедневна дезинфекция на стаите и безконтактно влизане в тях, разстояние от минимум два метра между шезлонгите и от 1,5 метра между масите за хранене, дезинфекция на куфарите на туристите и социална дистанция в басейните, изрежда вестникът мерките, заложени в наръчник на министерството на туризма.

"Туристите се готвят за юни", отбелязва и в. "Дюня", според който активизирането на вътрешния туризъм е дошло по-рано от очакваното. С първите стъпки към нормализиране са започнали и първите резервации, отбелязва изданието. Представители на сектора казват, че от миналата седмица резервациите са се оживили и очакват тази активност да набере скорост през юни.

Много туристи отлагат планираните по-ранни почивки за края на юни, юли и август, а резервации се правят също за септември, октомври и ноември, посочват от бранша. Почивките и екскурзиите извън страната изглежда ще бъдат оставени за по-нататък, предвиждат още представители на сектора.

Същевременно предпочитанията са се променили, пише още "Дюня", помествайки данни от анкета сред турците във връзка с предстоящите им почивки. 59 на сто от запитаните възнамеряват да отидат на почивка тази година, като 84 на сто планират да почиват в Турция. 51 процента предпочитат почивка в хотелски комплекс, а 32 процента в бутиков хотел. 67 процента ще пътуват до дестинацията с личния си автомобил, показва направената анкета.

В. "Истиклял" публикува график на поетапното нормализиране, изготвен от турското президентство. Според него на 27 май следва да бъдат напълно премахнати възрастовите ограничения за излизане навън, а от 12 юни да бъдат подновени груповите петъчни молитви в джамиите, които обаче ще бъдат организирани навън. Предстоящият Рамазан байрам /23-26 май/ обаче турците ще прекарат у дома си, отбелязва още вестникът.

Граничните пунктове със страни, "които са поставили епидемията под контрол", се планира да бъдат отворени за преминаване на 15 юни. От 1 юли пък ще бъдат вдигнати ограниченията за сватбените салони, кината, театрите и изложбените зали, разкрива още изданието.

"През юни - навън, през август - на училище", гласи заглавието на в. "Карар", който също представя графика със стъпките към възстановяване на обичайния ритъм на живот в страната. Вестникът уточнява, че от 1 юли сватбите ще са позволени, но с маски за гостите и спазване на социална дистанция. На 24 август, по-рано от обичайното, започва новата учебна година в страната, а на 27 май частично се подновяват вътрешните и външни самолетни полети, пише още "Карар".