Работодателите в областта на туризма в Хърватия никога толкова рано не са започвали да търсят сезонни работници и никога не са предлагали толкова добри условия, а резултатът от емиграцията и дългосрочното ниско заплащане в този сектор е, че чуждестранни работници повече от всякога ще работят на адриатическото крайбрежие това лято, съобщи вестник "Вечерни лист", цитиран от Хина.

Над 95 000 чуждестранни работници са били наети в Хърватия миналата година до септември, приблизително една трета от тях в туризма, а тази година тези цифри могат да бъдат още по-високи. Очаква се много добър сезон с повече посетители от миналата година, така че миналогодишната квота от 52 000 чуждестранни работници няма да бъде достатъчна, допълва БТА.

Миналата година в туристическия сектор в Хърватия е имало 20 000 местни и 32 000 чуждестранни сезонни работници. Тази година обаче, според оценки на Хърватската туристическа асоциация, ще са необходими 57 000 до 60 000 сезонни работници, пише вестникът.

По добре известни причини ще бъде трудно да ги намерите в страната, поради което вносът на работници остава единствената възможност. България е нов пазар за сезонни работници, чиито граждани вече са работили в Гърция, Испания и Кипър, но Хърватия е по-близо до тях и разбират езика.

Работодателите продължават да търсят работници от страни от бивша Югославия, но все повече работници пристигат от азиатски страни, особено от Индия. По-трудно е да се намерят работници от Сърбия, защото те отиват в Австрия, Германия, Швеция и дори в Канада, пише хърватският вестник.