Мит е, че туризмът е нискотехнологична индустрия. Напротив - високотехнологична е, но роботите няма да изместят нуждата от човешкото присъствие в сектора, казва за БТА зам.-ректорът на Висшето училище по мениджмънт във Варна проф. Станислав Иванов. Той представи пред участниците в двудневно изложение за възможностите за туризъм в Черноморския регион новата придобивка на учебното заведение - хуманоидния робот Профи, и неговия потенциал.

Снимка: БТА

Машините ще навлизат все повече в туризма, но ще поемат нежеланите от човека дейности - рутинни, досадни или опасни, бе позицията на Иванов. По думите му, когато технологиите поемат тези операции, хората ще могат да мислят повече за комуникацията с гостите, за персонализирано отношение към тях, за подобряване качеството на услугите.

Профи ще бъде използван за обучение на студентите, разказа още Иванов. Малкият бял "човек" ще служи както на младежите - бъдещи софтуерни инженери, така и на тези, които изучават бизнес и туризъм. Задачата на инженерите ще бъде да програмират различно поведение на робота, без да го учат да проявява агресия. Целта е Профи да се "научи" да предоставя информация на рецепция, в ресторант или по време на различни конферентни събития. Студентите от специалностите, свързани с бизнеса и туризма, ще трябва да се научат да ползват робота творчески и да проектират различни интересни преживявания за хората с машината.

Двудневният форум за възможностите за туризъм в Черноморския регион, чийто домакин е Висшето училище по мениджмънт във Варна, е с акцент върху културно-историческото наследство на държавите в района. Изложението представя успешни практики и бизнес модели от Армения, Грузия, Гърция, България.

Снимка: БТА