От години Портите на Ада са една от най-популярните забележителности в Туркменистан, но явно не всеки в страната е доволен от този факт.

Хиляди туристи се стичат всяка година на ръба на кратер над газово находище в пустинята Каракум, от който след човешка грешка преди 50 години непрестанно гори огън.

Гледката е толкова впечатляваща, че мястото става известно като Портите на Ада.

Президентът на страната Гурбангули Бердимухамедов преди дни обяви, че газовото находище трябва да бъде изгасено, тъй като представлява заплаха за здравето и безопасността. 

Ще бъдат ли затворени Портите на Ада?

Кратерът на газовото находище гори без прексъване от над 50 години

Снимка: iStock by Getty Images

В свое телевизионно изявление на 8 януари президентът на Бердимухамедов заявява, че огънят от газовото находище "влияе негативно както на околната среда, така и на здравето на хората, които живеят в околностите".

По думите му "губим ценни природни ресурси, за които бихме получили значителни приходи, които да използваме за подобряване на живота на народа."

Това не е първият опит за закриване на мястото от туркменистанския президент, който е на власт от 2006 г. и е известен с авторитарното си управление. През 2010 г. той за пръв призова за това, като до момента всички опити за угасяване на огъня са неуспешни.

През 2018 г. той нареди мястото да бъде преименувано с по-позитивното име "Блясъкът на Каракум", а през 2019 г. държавната телевизия излъчи кадри, на които президентът тества офроуд уменията си с висока скорост около кратера.

Каква е историята на Портите на Ада

Идва ли краят на една от най-големите забележителности за туристите в Туркменистан?

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки библейското си име Портите на Ада са резултат от човешка грешка и съществуват едва от 50-ина години. Портите се отварят за първи път през 1971 г., когато при проучване на газово находище в пустинята Каракум съветски геолози причиняват по невнимание голямо земно пропадане. Присъстващите на инцидента запалват огъня, за да предотвратят изтичане на газ, като смятат, че газът бързо ще изгори.

Въпреки това пет десетилетия по-късно огънят не е изгаснал, а мястото е сред най-популярните атракции в страната въпреки отдалечеността си на 260 км от столицата Ашхабад.

За момента не е обявена официална дата за закриване на кратера. По информация на местните медии Бердимухамедов е наредил да се събере екип от учени, които да измислят как вечният огън да бъде изгасен.