Една от любимите атракции на Instagram звездите на остров Оаху в Хавай скоро ще остане в историята.

Стълбата към Рая, както е известно Стълбището Хайку на остров Оаху, от години е забранена за достъп, но въпреки това винаги е пълна с ентусиасти, които я изкачват със селфи стикове в ръка заради невероятните панорами, които се разкриват по пътя нагоре и мистичните мъгли, които правят снимките много впечатляващи.

Мястото е опасно и не си струва да се поддържа, смятат местните власти в Хонолулу и единодушно решиха стълбите да бъдат премахнати.

Около 4000 колекционерите на лайкове годишно преминават загражденията и тръгват по забранения маршрут, въпреки че стълбището е затворено за обществеността от 1987 г., а глобата за нарушителите е 1000 долара.

Историята на Стълбището Хайку започва по време на Втората световна война, когато американските военни изграждат система от дървени стълби и перила, за да стигнат до върха на възвишението и да изградят там свръхсекретна радиокула за предаване на сигнали на военните кораби в Тихия океан.

Снимка: iStock by Getty Images

През 50-те години дървените стълби са заменени от метални, а мястото е отворено за посетители.

След показването му в няколко телевизионни предавания стълбището добива огромна популярност и стотици туристи се стичат там всеки ден до затварянето му през 1987 г. от съображения за сигурност.

През 2002 г. местните власти правят основен ремонт на стълбите за близо 900 000 долара с идеята да отворят официално мястото като туристическа атракция, но така и не успяват да осигурят законен достъп до стълбището.