Туристически представители  в словенските курорти Блед и Бохинь настойчиво призоваха местните туристи да планират почивките си за есенните месеци, тъй като в момента всички хотели са заети, пътищата са задръстени и се създават тапи и колони от автомобили.

Матяж Берчон, директор по туризма в община Блед, заяви пред медии, че всичко е препълнено, а туристите са с 50 на сто повече от миналогодишните.

"Това не се издържа. От разклона от главния път за Блед всички няколко километра са пълни с автомобили и  се пътува близо час. Призовавам словенските туристи да си планират почивките през есента, зимата или пролетта", заяви Берчон.

На същото мнение е и кметът на Бохинь  Франц Крамар, Бохинь е част от небезизвестния курортен комплекс Триглав и в района има и известно с чистотата и красотата си езеро (виж снимката).

По неговите думи, той ще предложи на заседанието на местния съвет да бъде гласувано драстично повишаване на таксите за паркиране, както и  глобите за неправилно паркиране, които сега били само 80 евро.

Районът е част от национален парк и според управителя много от туристите не спазват правилата за поведение, собствеността, а освен това  цапат и  замърсяват природата.