През десетилетията Турция е достигнала от полети до 60 дестинации в 50 държави по международни маршрути до 346 дестинации в 131 държави, заяви в сряда министърът на транспорта и инфраструктурата, съобщи специално за БТА Анадолската агенция.

В речта си на 34-ия годишен конгрес на Международния съвет на летищата (ACI) в Европа в Истанбул Абдулкадир Уралоглу заяви, че в продължение на векове Турция е била географски и културен кръстопът на континенти и цивилизации.

Турция е мост между Азия и Европа и е разположена в центъра на коридорите север-юг между Русия и Африка, отбеляза той и добави, че страната се намира и на важна точка от историческия Път на коприната.

От Турция пътниците могат да достигнат до 1,4 милиарда души в 67 държави само с четиричасов полет, подчерта той.

"Днес, благодарение на въздушния транспорт, виждаме, че глобалната мобилност на капитали, ноу-хау и обучени кадри се е ускорила повече от всеки друг път в историята", подчерта той.

Днешните общества знаят, че времето е оскъден, ценен ресурс, който не може да бъде върнат, съхранен или спрян, а развитието на сектора на въздушния транспорт превърна тази концепция за скоростта в част от живота на хората, каза той.

От 34 млн. до 214 млн. души за две десетилетия

Той заяви, че от 2002 г. насам Турция е променила радикално авиационния си сектор, като първо е увеличила повече от два пъти броя на летищата си от 26 на 57.

Страната е работила, за да достигне до всички страни в света, и сега разполага с най-голямата мрежа от полети в света, каза той.

Броят на пътниците по въздух ще достигне 214 млн. през 2023 г., отчитайки скок от предишните 34,5 млн. през 2002 г., каза той.

Миналата година около един самолет е преминавал над небето на страната на всеки 15 секунди, каза Уралоглу и добави, че тази година страната очаква много повече полети.

Той също така заяви, че летището в Истанбул е едно от най-натоварените в Европа със средно 1520 полета на ден.

"Изключителният успех на Turkish Airlines, които днес се конкурират със световните гиганти в глобалната гражданска авиационна индустрия, се дължи на постиженията, голямата мрежа от съоръжения и безупречната организационна структура в новия оперативен център - летище Истанбул", каза Уралоглу.

Като посочи, че наскоро "Файненшъл таймс" е публикувал статия, в която се казва, че Turkish Airlines е третата най-натоварена авиокомпания в света след Ryanair и Easy Jet, той заяви, че Turkish Airlines е увеличила с 16% въздушните си превози през миналата година, като предлага товарни услуги в 364 пункта с 24 товарни самолета и 416 пътнически самолета.