Артефактите, открити в древния град Евромос (в Турция), който се смята за един от най-важните исторически обекти в региона и където разкопките се провеждат през цялата година, хвърлят светлина върху историята. Запазените исторически структури са реставрирани и отворени за туризъм, предаде Анадолската агенция.

Целта на разкопките, които се провеждат в агората, храма, градските стени, театъра и банята в историческия обект, който се счита за един от важните центрове от карийския период, е да се получат находки относно миналото на града.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Абузер Къзъл от Университета Muğla Sıtkı Koçman, Литературен факултет, академичен член на катедрата по археология, заяви, че тази година са извършили работа в агората, римската баня и театъра "Евромос" в града.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от irem türkkan (@turkkanirem)

Заявявайки, че една от най-важните области на работа е театърът, Къзъл каза, че почти всички части на театъра ще бъдат разкрити и приведени в състояние, в което посетителите могат лесно да ги посещават.

Като отбеляза, че театърът от елинистическия период е имал капацитет от 2500 души, ученият каза:

"Преди това проведохме сондажни разкопки и достигнахме до важни данни в театъра. Открихме благородническа седалка тук. В момента седалката се намира в музея Милас".

Той заяви, че очакват да достигнат до важни данни при проучванията, извършвани в театъра, и каза. Къзъл се надява, че ще бъде открит олтар в средата на оркестъра или пред стъпалата и ще бъдат намерени маски.

Ученият каза, че полагат усилия да възстановят театъра до предишната му слава в древността и добави:

"Горният ред стъпала на театъра са запазени, някои са се свлекли. Частите, които са останали под земята, са в по-добро състояние. Липсват седалките в средната част, в момента ги довършваме. Подреждаме го така, както е било в древността. След това ще демонтираме всички седалки от горния ред и ще ги поставим обратно на мястото им, като използваме техниката, използвана в древността. След това ще извършим изкопни работи в оркестрината и сценичната част".

Къзъл заяви, че планират да приключат работата в театъра в рамките на 1,5 години и да го превърнат в зона, в която се провеждат артистични събития, както и че извършват работа в римската баня в рамките на проекта "Наследство за бъдещето".

В древния град Евромос, построен през II в. пр.н.е. в квартал Селимие, се намира и "Зевс Лепсинос" - един от най-добре запазените римски храмове в Анадола.