Турция отчете рекорд по посещаемост на страната от чужди туристи през миналата година. 

"Изминалата 2023 година бе рекордна в развитието на турския туризъм. 56,7 млн. туристи са посетили страната, което е 10 на сто повече в сравнение с предходната година", заяви турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой на конференция в черноморския град Самсун, за която информира вестник "Миллиет".

"Приходите от турския туризъм през същия период възлизат на 54,3 млрд. долара. Постигнат е рекорден ръст от 17 процента. Разходите на човек нараснаха на 99 долара дневно", посочи още министърът, цитиран от БТА.

На конференцията бе представен Мастер план за развитието на туризма в областта Самсун. По думите на министър Ерсой в плана са включени 7 основни теми, които са залегнали в общо 14 проекта. Проектите имат за цел ​​увеличение на броя на местните и чуждестранните туристи, увеличение на средната продължителност на престоя, приходите от туризъм и конкурентоспособността и устойчивостта.

Важен детайл е разпростирането на туристическите дейности през всичките четири сезона на годината, както и осигуряването на цифрова интеграция в туризма.

В плана специално се акцентира върху приоритетите, които дават специфичните природни, исторически и туристически забележителности на областта, които са основният конкурентно способен потенциал за развитието на туризма.

Фестивалите на културата, които се организират от 2021 г. под егидата на турското министерство на културата и туризма, програмите за подготовка на квалифициран обслужващ персонал, системата за сертифициране на чистота на плажовете под мотото "Син флаг" също са включени в този план.

Акцентира се и на потенциала, с който разполага Самсун като пристанищен град за развитие на круизния туризъм.

Самсун, с население 1,3 млн. души, е най-големият град в централния черноморски регион на страната, намира се в подножието на планината Чаник. Пълноводните реки Къзълърмак и Йешилирмак, които се вливат в Черно море, образуват две големи делти на черноморското крайбрежие.

Заради природните си и исторически дадености, Самсун е едно от най-древните селища в областта, а районът се счита за ключова туристически дестинации, със значителен, все още неоползотворен изцяло потенциал за развитие на туризма.

По данни на министерството на културата и туризма през 2023 г. 741 925 чуждестранни и местни туристи са посетили Самсун. Амбицията е през настоящата година да надхвърлят 1 млн. души.