Дубай през 1993 г. е на една ръка разстояние от днешната свръхбогата световна столица. Финансовата и строителната индустрия все още не са започнали да се развиват на високи обороти. Градът не се е утвърдил като дестинация за богатите и влиятелните, а най-високата сграда е първият небостъргач, построен в Дубай: Световният търговски център с височина едва 149 метра.

През същата година британската архитектурна фирма Atkins Global е потърсена от владетеля на Дубай със задачата да проектира сграда, която да "създаде разпознаваема връзка за хората по света с ОАЕ". С други думи: да постави Емирствата на картата.

Саймън Крисп, управляващ директор на Atkins Global в Близкия изток по това време, си спомня, че е бил помолен "да предостави на ОАЕ мощен визуален символ със същото значение, с което операта в Сидни е за Австралия или  Айфеловата кула в Париж за Франция".

Снимка: iStock by Getty Images

Международен екип от архитекти прекарва следващите седем години в тайна и усърдна работа, за да създаде изкуствения остров и 321-метровата сграда.

Бурж ал Араб отваря врати през 1999 г. и през следващите две десетилетия се превръща в магнит за световния елит. Днес хотелът е нарицателно за върха на лукса - от апартаментите му, които всъщност представляват палати, до редките акули, които се намират в аквариума.

Но една особеност вероятно е допринесла най-много за репутацията на Бурж. 

Въздушен маршрут

Висяща на 212 метра над морското равнище, хеликоптерната площадка на хотела се извисява несигурно над характерната форма на платното на сградата.

"Основното предизвикателство беше да се гарантира, че хеликоптерната площадка е конструктивно здрава и подкрепя цялостната архитектура на хотела", казва бившият управляващ директор на Бурж ал Араб Антъни Коста пред CNN през 2019 г. Хеликоптерната площадка с широчина 27 метра може да поеме максимално тегло от 7,5 тона.

"Хеликоптерната площадка трябваше да отговаря както на структурните критерии, така и на критериите за безопасно кацане, да "плава", казва Крисп пред CNN.

Функцията на хеликоптерната площадка е ясна -  като част от консиерж услугата на хотела. Гостите могат да изберат да бъдат взети от летището с Rolls Royce или да се възползват от услугата за трансфер с хеликоптер.

Снимка: iStock by Getty Images

Въздушният маршрут е популярен вариант, казва Коста, с много пристигащи и заминаващи всеки месец с хеликоптер.

Легендарни каскади

Освен с основната си функция, хеликоптерната площадка е известна и като място за каскади, шоу програми или дори тенис мачове. 

 

През 2005 г. Роджър Федерер изигра демонстративен мач с Андре Агаси на специално създаден за целта корт, който беше заснет с хеликоптер. Швейцарецът се завръща през 2012 г. за още по-ярък спектакъл със съперника си Новак Джокович.

Площадката за хеликоптери е превърната и в голф игрище, за да могат Тайгър Уудс и Рори Макилрой да отбиват удари над Персийския залив.

През 2017 г. е изграден ринг за британския боксьор Антъни Джошуа, за да участва в спаринг сесия.

Най-предизвикателната каскада до момента е през 2013 г., когато състезателен автомобил от Формула 1 е качен на хеликоптерната площадка, за да може Дейвид Култард да покаже възможностите си върху специално създадена повърхност, казва Коста. Инженерите на Atkins Global  са привлечени отново, за да се уверят, че каскадата може да се осъществи безопасно.

Оттогава мястото се е превърнало в атракция за смелчаци от всякакъв калибър, служейки като платформа за рекорден скок с кайтборд, скок с BMX от хеликоптер и парашутисти. През 2023 г. полският пилот Лукаш Чепиела влиза в историята на авиацията, когато става първият човек, приземил се със самолет на хеликоптерната площадка на Бурж Ал Араб.

Според Коста още поне толкова каскади са отхвърлени: "Всяка поискана каскада се оценява от гледна точка на логистиката, здравето, безопасността и осъществимостта, преди да бъде дадено разрешение."

Най-доброто парти в света

Каскадите направиха хеликоптерната площадка световноизвестна, но хотелът въведе и по-безопасни начини да се насладите на нея.

От 2014 г. насам хеликоптерната площадка е на разположение за сватби, проектирани от специализиран "сватбен архитект" с начална цена от 55 000 долара, въпреки че според съобщенията някои церемонии са достигнали милиони долари.

Мястото се отдава под наем и за частни партита с поръчкови украшения. Коста казва, че любимият му момент на хеликоптерната площадка е дошъл с 50-ия рожден ден на  специална гостенка през 2018 г.

Пребоядисахме площадката за хеликоптери, за да се чете "Честит рожден ден" с нейното име, което тя можеше да види от хеликоптера, когато кацнеше", спомня си той.

Такива пищни поводи и разходи може да изглеждат скандални и шокиращи, но като една от най-големите икони на Дубай площадката има "отговорност" да демонстрира спектакъл и величие.

Както казва Коста, събитията на хеликоптерната площадка "издигат Дубай и неговата репутация на доставчик на впечатляващи преживявания".

Различните министерства често си партнират с хотела за провеждане на събития на хеликоптерната площадка и го използват активно в промоционални кампании.

Бурж ал Араб е създаден с намерението да утвърди Дубай и ОАЕ на световната карта.

Двадесет и пет години след откриването му тази амбиция е осъществена - с немалка помощ от най-известната хеликоптерна площадка в света.

Снимка: iStock by Getty Images