Възможностите за устойчиво развитие на земеделието в Добруджа ще бъдат дискутирани на кръгла маса на 17 октомври в сградата на Община Добричка, съобщават оттам. Ще се включат специалисти от БАН, земеделски производители и представители на туристическия бизнес.

Ще бъдат обсъдени начините за повишаване на добавената стойност в селското стопанство на Добруджа като средство за подобряване на демографските, икономическите, социалните и екологичните показатели на региона, уточняват от БТА.

Срещата е под наслов "От земята до трапезата у дома и на масата на туриста". Инициатори са от добричкото сдружение "Граждани +" и "Глобален Добрич", Регионалния академичен център БАН - Добрич, Института за икономически изследвания при Българската академия на науките, Националната научна програма "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот" на Министерството на образованието и науката. Партньор е Община Добричка, чийто кмет Соня Георгиева също ще присъства на дискусията.

Сдружение "Граждани +" е организатор на форума "Добрич в бъдеще време", който се провежда ежегодно. На 6 септември премина седмото му издание. Сред инициативите, провокирани от сдружението, е създаването на Фермерски пазар в Добрич, на който се предлага чиста земеделска продукция от местни производители.