Суверенният военен орден на Малта - известен още като Малтийските рицари - не е просто религиозен католически орден с близо 1000-годишна история. Той не е и просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет, чиято дейност включва грижата за бежански лагери и програми за подпомагане при бедствия в около 120 държави по света.

Това е и суверенна държава със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция, но, необичайно, без никаква земя. Издава регистрационни номера на автомобили - без да има пътища, по които да се движат - и собствени марки, валута и паспорти, пише CNN.

Снимка: orderofmalta.int

Рицарите се обединяват в орден в Йерусалим около 1099 г., а през 1530 г. испанският крал им подарява Малтийския архипелаг. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта по време на френското нашествие през 1798 г., а в наши дни седалището на ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата, базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500-те рицари, дами и капелани, които сега са разпръснати по целия свят, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през 1300 г., когато негови дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война използването на дипломатическия паспорт придобива характеристиките на паспортите, използвани в други държави. Днес в обращение са само около 500 дипломатически паспорта, което го прави най-редкия паспорт в света.

Снимка: orderofmalta.int

Изключителен документ

Пурпурният паспорт на Ордена (в знак на почит към кръвта на Христос) е запазен за членовете на Суверенния съвет и ръководителите на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, на които е изписано името на организацията на френски език:"Ordre Souverain Militaire de Malte, и с герб.

Снимка: официална фейсбук страница

"Орденът издава паспорти на членовете на своето правителство за срока на мандата им", казва де Петри Тестаферата. Паспортите на великите магистри са валидни за най-дълъг период, тъй като те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират на 85 години. Другите паспорти са валидни за четири години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст и не съдържат изображения или цитати, както се твърди в някои конспиративни теории.

Според Тестаферата две трети от членовете на Шенгенското пространство признават дипломатическия паспорт и орденът работи в тясно сътрудничество с много държави без официални дипломатически отношения като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Снимка: orderofmalta.int

"Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Управляваме болници, линейки, медицински центрове, домове за възрастни хора и инвалиди, кухни за бедни и пунктове за първа помощ", обяснява де Петри Тестаферата.

По следите на рицарите в Малта

Макар че при посещението си в Малта едва ли ще се сблъскате с рицари, на Малтийските острови има много места, където можете да научите повече за борбата и съдбата на легендарния орден.

Едно от първите неща, които ще забележите, когато пристигнете на главния остров, е масивният форт "Сант Анджело" с цвят на мед, който се извисява в лазурните води на Голямото пристанище. Внушителният средновековен бастион някога е бил щаб на Ордена и е единствената останала структура на острова, която все още частично принадлежи на рицарите.

Снимка: iStock by Getty Images

Тестаферата разказва пред CNN, че параклисът, посветен на Света Анна в горната част на форта, все още се поддържа от Ордена. Можете да обиколите тази част на форта, за да видите мястото, където Великият магистър дьо Валет се е молил ежедневно за избавление от османските нашественици по време на голямата обсада през 1565 г.

Вътре в древните бастионни стени на Мдина, средновековната столица на Малта и обект на световното наследство на ЮНЕСКО, можете да научите повече за Ордена в 3D аудиовизуалното шоу "Рицарите на Малта". То се намира в Casa Magazzini, където някога рицарите са съхранявали боеприпаси, и разказва за историята на рицарите в Малта, включително когато през 1530 г. кралят на Испания им подарява архипелага.

В столицата Валета можете да продължите "рицарския си път" в Националната библиотека на Малта, където се съхранява Pie Postulatio Voluntatis - пергаментът, използван от папа Паскал II през 1113 г., за да предостави суверенитет на Ордена.

"Колекцията на библиотеката се състои от оригинални документи и ръкописи на Ордена", казва Дейна Мънро, екскурзовод и историк, специализиран в историята на Ордена.

Снимка: orderofmalta.int

След библиотеката можете да се отправите през улицата към Двореца на Великия магистър, в който някога са се помещавали рицарите. Тронната зала е била използвана от рицарите като зала на Върховния съвет и остава украсена с древни фрески, изобразяващи Великата обсада. Не пропускайте и портретите на великите магистри в Залата на посланиците.

Времето на Караваджо като рицар

Рицарите обичали изобразителното изкуство, което пък довело до спор. Прочутият италиански художник Микеланджело Меризи да Караваджо пристига в Малта през 1607 г., след като убива човек в дуел и бяга от Рим. Орденът го прави рицар и той става придворен художник. Скоро след това Караваджо показва, че е по-скоро биткаджия, отколкото джентълмен, и рицарите го изключват от ордена.

При посещението си в съкровищницата "Свети Йоан", само на няколко пресечки от двореца на Великия магистър, обърнете внимание на "Обезглавяването на Свети Йоан", която е най-голямата и единствената известна подписана творба на Караваджо.

На няколко пресечки от него се намира Casa Rocca Piccola на семейство де Пиро, което според Мънро е било тясно свързано с Ордена. Можете да направите обиколка на грандиозния дом, в който живее маркиз Николас де Пиро, канцлер на малтийската асоциация на Ордена. Домът му е капсула на времето с барокова елегантност от XVI век.

Можете да отседнете и в дворец, принадлежал на рицарите. Rosselli AX Privilege е бутиков хотел, който се помещава в къщата от XVII в. на рицаря на Малта дон Пиетро Росели и е разположен в центъра на Валета, което го прави идеална база, докато обикаляте из Малта, за да научите повече за рицарите.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако имате късмет и забележите някой от малкото рицари на архипелага, може да успеете да ги разпознаете по традиционните им одежди, които се носят само по време на религиозни церемонии. На черната туника с бели маншети е изобразен осемконечният малтийски кръст. Допълнителна украса около врата изобразява ранга на рицаря в Малтийския орден.