Напливът на туристи в Марсилия не е новина, но пък начинът, по който френският град  въвежда ограничения за краткосрочните ваканционни наеми, вече е.

Кметът на Марсилия Беноа Паян обяви съвсем ново предложение, за да попречи на собствениците на ваканционни имоти да "печелят пари от хората в Марсилия".

Паян иска собствениците, които отдават ваканционни апартаменти под наем в Airbnb, да "откупят" друг имот и да го отдадат под наем на дългосрочни наематели.

"Ще задължа всеки, който иска да [отдава под наем имот в] Airbnb, да купи апартамент и да го даде под наем за дългосрочно ползване", казва той, цитиран от Еuronews. 'Ще използвам всичко, което законът ми позволява, като оръжие... Това ще ги накара да спрат да искат да печелят пари от хората в Марсилия".

В момента жителите на Марсилия, които искат да отдадат под наем второ жилище, трябва да поискат разрешение от кметството, но и това е нещо, което Паян е ограничил. Той твърди, че когато е встъпил в длъжност през 2020 г., процентът на приетите молби е бил 82% - а сега той е спаднал до 4%.

И макар че това може да звучи като безкомпромисна позиция, останалата част от Франция има подобно отношение и е готова да действа категорично, за да ограничи въздействието на свръхтуризма върху предлагането на жилища. В цялата страна има строги правила за краткосрочните ваканционни наеми, но местните власти имат право да налагат и още по-строги правила, ако желаят.

В прословутата си битка с Airbnb Париж постигна решение на Съда на Европейския съюз, според което за одобряването на краткосрочни наеми трябва да се издаде разрешение от местната власт. Градът вече е забранил отдаването под наем на втори дом и е ограничил броя на дните, в които може да се отдава под наем основното жилище.

И Париж, и Марсилия разполагат със съответни "бригади на Airbnb", които им помагат да се справят с незаконните обяви - твърдо решени да ограничат въздействието на свръхтуризма.