Това е все още неразработен обект за туризма, каза бившият кмет на с. Бачково Димитър Стоянов, цитиран от Фокус.
В резерват „Червената стена” има няколко туристически пътеки, по които е разрешено да се движат групи – с водач или без водач. Някои от най-редките видове диви орхидеи се намират в този резерват - например венерино пантофче, на която единствената популация в България е само тук. Има единични видове за Балканския полуостров и за България.
Тук е едно от двете растения, познати по света, които могат да изпадат в анабиоза – т.нар. хаберлея родопензис – родопски силивряк. То може да заспи при лоши условия, и когато условията се подобрят, отново да заживее, да даде цвят и семена. „Много интересно растение, учените са открили, че съществува от времето на терциера досега. Запазило е своя ареал предимно в Родопите – чак до Триградското ждрело, но най-голямото находище е в нашия район – между Бачково и Асеновград, където е открито от един унгарски ботаник в миналото”, каза Димитър Стоянов.
По думите му – сред културните и исторически обекти наблизо още е Асеновата крепост, която има много възможности за проучване и реставрация. Очаква се да се отвори път от с. Мостово, Асеновградско, до Кръстова гора. Разстоянието е само 3 км но засега има само пътека. Още спорят двете общини - кой да го изгради, Лъки смятат, че е по-добре да остане по-дългият път, защото минава през две техни селища, които също са развити като туристически център, но трябва да се мисли и за туристите – каза Стоянов.
Араповският манастир има интереси за много учени, във връзка с ценните стенописи. Има няколко века, в които за манастира има много малко данни, после отново се появява, добави той.
Близо до с. Бачково е минавал големият път за Беломорието, по който Александър Македонски е преминал, според легендата. Оттук е подходът към Марциганица и Безово, две големи хижи, също много интересни, близо е Караджов камък, много лесно се достига и до Белинташ, където все още се правят проучвания на голямото тракийско светилище. „Районът е много богат, бедна ни е все още рекламата, поради финансови съображения, а без реклама човек не може да тръгне добре. Има много къщи, които с малко средства бързо могат да се подготвят за туристи. По малко, по малко с много желание човек може да се препитава успешно”, смята бившият бачковски кмет.