Утре отваря врати вторият открит археологически парк в София. Това е паркът на късноантичния мавзолей в Южен парк, от страната на кв. "Лозенец", съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на откриването на парка.

Работихме няколко години, а проучванията в тази зона се правят от десетилетия, каза Фандъкова. Тя допълни, че е било много важно да довършат проучванията, да се експонира и съответно да се социализира тази изключително интересна ценност за София.

По думите на столичния кмет това е един парк, в който има всички условия за деца, възрастни и туристи. Ще бъде със свободен достъп, отворен от 10:00 часа, като в зимните месеци ще затваря в 17:00 часа, а в летните в 19:00 часа, поясни Фандъкова. Паркът има посетителки център, специално помещение за деца, детска площадка и информационен център на Регионалния исторически музей София. Това е поредният филиал, тук постоянно ще има човек от музея, каза още Фандъкова.

Продължаваме да инвестираме в културно- историческо наследство, посочи кметът и допълни, че за нея това е било изключително важен приоритет. Неслучайно в програма "Култура" обособихме специален приоритет, по който можехме да финансираме такива проекти, каза още Фандъкова.

Директорът на Регионалния исторически музей Венета Ханджийска разказа, че първите археологически проучвания за мавзолея са от средата на 20 век, когато частично сградата е проучена и тогава се предполага, че става въпрос за голяма базилика. След около 50 години установяват, че става въпрос за семеен мавзолей, които е функционирал в средата на 4 век и е бил собственост на богата фамилия, каза още Ханджийска.

По думите на директора мавзолеят е бил ограбен още през античността, но има намерени ценни находки, които се съхраняват в Софийския музей. Като най-важна находка Ханджийска посочи ваза, която е изработена от два вида стъкло. В България има само две открити такива, а в света са десетки, затова е и толкова ценна, допълни директорът на Регионалния исторически музей.