В Банско бяха официално открити обновените и реставрирани туристически атракции - комплекс "Велянова къща", Рилския метох и посетителския информационен център, предаде сайтът e-79.com.

И трите обекта вече са достъпни за хиляди туристи, включително и за хора с увреждания.

Проектът „Подкрепа за развитието и диверсификацията на туристическите атракции на община Банско – Банско кръстопът на цивилизациите” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет.

Напълно реставрирана е построената през 18 в. Веляновата къща. Със своите уникални стенописи и дърворезба, тя няма аналог в българското възрожденско изкуство. Превърнала се в културна ценност с национално значение. Веляновата къща е сред най-посещаваните обекти в Банско.

"Сега, след повече от 30 години застой, стенописите ще могат да блеснат в пълното си обаяние и посетителите ще могат да ги възприемат така, както ги е възприел Велян Огнев – собственикът на къщата, който е направил тези стенописи“, каза Светла Барякова, директор на Музеен комплекс Банско.

С реализирането на проекта е обновена и сградата на Рилския метох, превърната днес в декор за произведенията на даровитите бански иконописци.

Реставрирани са и археологическият комплекс „Свети Никола”, разположен в югоизточната част на национален парк "Пирин", както и крепостта „Ситан кале”, която отдавна вече се е превърнала в един от символите на древната и белязана от достолепие история на Банско.

Благодарение на вложените средства в сградата на старото кино е обособен Посетителският информационен център. В него чрез съвременни технологии за анимация ще се осъществява онлайн връзка с туристическите атракции, реставрирани по проекта.

В рамките на проекта ще бъдат обучени и специалисти-аниматори и екскурзоводи.