В Букурещ се провежда първият за тази година Коледен базар. Организаторите са поставили акцент върху празничните лакомства и украса. Жителите и гостите на града имат възможност да си купят ръчно приготвени меденки на цена между 10 и 30 леи (4 и 12 лв.), в зависимост от глазурата и грамажа, подаръчни кутии с бонбони с ядки за 25 леи (10 лв.), топки за елха от прежда между 20 и 40 леи (8 и 16 лв.).

Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Особен интерес сред посетителите предизвиква щандът на мъж и жена, които изработват коледна украса и украса за дома чрез 3D принтер. Малките коледни звезди, направени от тях по тази технология, струват между 10 и 20 леи (5 и 8 лв.), цената на големите достига 48 леи (19 лв.).

"Принтирането отнема четири часа, после престояват четири дни. Накрая ги печем на 1000 градуса", споделят за БТА създателите на красивите творения.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Само час е нужен на Адриана Григор, за да изработи Коледни ботушчета. Плете ги на ръка и ги продава за 40 леи (16 лв.)

На базара не липсват изненади и за най-малките. Те имат възможност да пуснат писмо до Дядо Коледа в специална пощенска кутия и да се включат в работилница за изработване на празнична украса.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Миризма на греяно вино и горещ шоколад посреща посетителите още на влизане в двора на Вила Льовендал. Сградата, построена в началото на XX-и век от архитекта Петре Антонеску, впечатлява с красивите дървени орнаменти, ламперии и колони отвътре и с весела празнична украса отвън.

Снимка: Мартина Ганчева/БТА