Чуждестранните туристи в Исландия ще избират задължително от 15 юни между тест за коронавирус и 14-днева карантина, съобщи правителството в Рейкявик, цитирано от ДПА.

Решението бе обявено снощи и е в съответствие с оповестени в средата на май намерения на властите.

Първоначално Исландия ще може да тества по 500 туристи на ден, но се очаква след няколко седмици този капацитет да достигне до 4000 теста. За децата ще се прави изключение и те няма да бъдат тествани.

Предстои скоро да бъде обявена цената на теста.

В Исландия имаше около 1800 потвърдени случая на вируса, от които почти всички се възстановиха напълно. Сред наброяващото около 365 000 души население на островната държава бяха отчетени и десет смъртни случая от Ковид-19.

"Целта ни е да запазим постигнатото дотук с оглед на предстоящото завръщане на туристите в Исландия", каза главният епидемиолог Торолфур Гуднасон относно мярката. "При положение че в Исландия вече почти няма нови случаи, смятаме, че това е нормална следваща стъпка предвид това, че лека-полека светът отново започва да се отваря за пътувания", добави той.

Властите в Исландия очакват тази система да действа през следващите шест месеца.

От януари исландските граждани и постоянно пребиваващите на острова, които пристигат от високорискови места в чужбина, подлежат на задължителна 14-дневна карантина. На 24 април обхватът на тази мярка беше увеличен така, че да се разпростре върху абсолютно всички пристигащи от чужбина.

Туристите освен това се приканват да спазват рестрикциите на властите за събиранията на обществени места. Понастоящем могат да се събират не повече от 200 души.