Американското дизайнерско студио Rafael Viñoly Architects представи преди броени дни плановете си за реконструиран международен терминал на италианското летище, включващи лозови насаждения, които ще служат като знак за репутацията на Флоренция като "сърцето на прочутото италианско винено наследство" - Тоскана.

Макар че подробностите за точните планове все още са неясни, архитектите твърдят, че бъдещият терминал ще бъде с площ от 50 000 кв. м. Той ще бъде увенчан с огромен наклонен покрив, който ще бъде облицован с покривни прозорци и 38 реда лозя.

Смята се, че това е първото лозе на летище в Европа. В лозето Halter Ranch в Калифорния има частно летище за лицензирани пилоти и техните приятели, които обичат виното - но това е рядка комбинация, пише Euronews.

Ще произвежда ли летище Флоренция собствено вино?

Голяма част от производството на вино вероятно ще се извършва на място. "Специалисти от региона ще се грижат за лозето, а виното ще се произвежда и отлежава в специализирани изби под покрива на терминала", обяснява говорител на Rafael Viñoly Architects.

Под лозята проектът на терминала включва голям площад, който според архитектите ще бъде изключително комфортен за пътниците и ще позволява свободно придвижване.

Снимка: airportir.com

Плановете предвиждат също така съществуващата писта да се обърне на 90 градуса, за да стане по-подходяща за съвременни самолети, както и да се подобрят транспортните връзки чрез нова железопътна система.

Rafael Viñoly Architects обявиха, че ще работят съвместно с проектантите на летището за изграждането на структурата на два етапа.

Първият етап ще бъде завършен през 2026 г., но за втория ще трябва да почакаме известно време - той ще бъде завършен едва през 2035 г.