Хиляди хора всяка година се сблъскват с кошмара да бъдат ограбени в чужбина. Туристите често стават обект на посегателства в оживени райони и около популярни забележителности. А именно там трябва да бъдат особено бдителни, за да не станат жертва на нагли крадци.

                                     Коя е европейска държава с най-многобройни джебчии?

Застрахователните експерти от Quotezone.co.uk публикуваха доклад, в който класират европейските страни по отношение на риска от джебчийски кражби. Компанията е използвала отзиви на пътници, за да изчисли броя на случаите на джебчийство в петте най-големи туристически забележителности във всяка страна.

Според европейския индекс на джебчийството на Quotezone дестинацията с най-голяма вероятност да бъдете ограбени е Италия.

Снимка: galleriavikmilano.com

Посетителите на Колизеума, фонтана Треви и Пантеона в Рим, катедралата в Милано и галерията Уфици във Флоренция споменават за откраднати вещи в 1 906 онлайн туристически отзива през 2022 г.

Това се равнява на 463 споменавания на джебчийски кражби на всеки милион посетители на най-големите туристически забележителности в Италия - най-високият дял от всички европейски държави.

Франция е на второ място по брой споменавания на джебчийски кражби - 283 на всеки милион посетители. Всичките пет атракции, които Quotezone наблюдава, се намират в столицата Париж. Нидерландия се нарежда на трето място.

Въпреки репутацията на Барселона като място за джебчийски кражби, Испания заема едва шесто място в списъка. В рецензиите се споменават пет пъти по-малко кражби, отколкото в Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

Страните с най-малко съобщения за джебчийски кражби са Република Ирландия - 30 споменавания на милион посетители, и Полша - 18.

                                       Кои са най-добрите начини да се предпазите от джебчии?

"Кражба може да се случи навсякъде, а туристическите горещи точки са удобни места за престъпниците, които могат да посегнат на портфейлите и чантите на туристите, докато те са заети да разглеждат забележителностите", казва Грег Уилсън, основател и главен изпълнителен директор на Quotezone.

"Иконични забележителности като Айфеловата кула в Париж и фонтана Треви в Рим са особено популярни сред джебчиите, тъй като могат да се движат незабележимо сред по-големи тълпи."

Той препоръчва на посетителите да оставят ценни вещи като скъпи бижута в сейф в хотела. Уилсън предлага също така да се пътува с безопасна чанта за кръста, която се закопчава с цип, за да се предпазят телефоните и портфейлите, или дори с колан със скрит джоб за пари.

"Никога не оставяйте личните си вещи без надзор, тъй като застрахователните компании изискват от пътуващите да полагат "разумни грижи" и могат да отхвърлят застрахователни претенции за кражба, ако вещите не са били съхранявани правилно.", предупреждава той.

"Важно е също така да не забравяте да получите полицейски доклад за загубата или кражбата на даден предмет, ако сте станали жертва на джебчии, тъй като това ще подкрепи застрахователния иск."

Добра идея е също така да имате копия на важни документи и да ги съхранявате онлайн. Изтеглете приложението "find my phone" и се уверете, че всичките ви данни са архивирани, а снимките ви автоматично се качват в онлайн хранилище, в случай че телефонът ви бъде откраднат, цитират още от съветите на експертите от Euronews.