След тригодишни строителни работи в Маракеш, Мароко, отваря врати музей, посветен на модния дизайнер Ив Сен Лоран, предаде Франс прес.

"Маракеш бе източник на вдъхновение за Ив Сен Лоран, докато с Париж се свързва една легендарна модна къща - поясни директорът на музея Бьорн Далстрьом. - Това са два аспекта на едно и също нещо - класицизъм и барок, прави линии и арабески."

Кръглият двор, в който е поставено прочутото лого YSL, ще отвори врати за посетители на 19 октомври. Той се намира близо до градината Мажорел, на която бяха станали собственици Сен Лоран и неговият сътрудник Пиер Берже.

"През 1966 г. Ив Сен Лоран и аз за пръв път разгледахме градината Мажорел и за нас това бе като влюбване от пръв поглед", разказа неотдавна Берже, който почина през септември на 86-годишна възраст.

Когато двамата купили градината, създадена от художника Жак Мажорел, тя била повече или по-малко изоставена. В мароканския музей са изложени около 1000 вещи, предоставени от фондацията "Пиер Берже-Ив Сен Лоран".

Той включва изложбени зали, библиотека, специални помещения за съхраняване на облекла. Очаква се музеят да привлече 300 000 посетители през първата година след откриването му.